Цената на едно ножче за дамска самобръсначка хич не е за подценяване, затова ако има нещо, което може да удължи живота му, то ние държим да го знаем, а предполагаме, че и всички жени. Правилното съхранение и няколко трика със самобръсначката, прилагани след всяка употреба ще удължат живота и остротата на всяко ножче. И още – ще намалят рисковете от порязвания и косъмчета, които растат навътре.

    • Не забравяйте след всяка употреба да изплакване много добре самобръсначката и ножчето, защото оставите ли косъмчета или пяна за бръснене по тях, до следващата употреба те ще изсъхнат, а остриетата ще се превърнат в неизползваеми и нережещи.

   • Най-големият враг на метала, от който се изработват остриетата, е водата. Добре е, ако имате възможност след всяка употреба да подсушавате ножчетата с тоалетна хартия (като внимавате да не се порежете) и да ги съхранявате по възможност далеч от душа, където има повторна опасност да се намокрят.


   • За дезинфекция на острието спокойно можете да използвате спирт. Освен, че ще изгоните бактериите надалеч, спиртът няма да позволи на метала да корозира. В случай, че не разполагате със спирт, може да използвате и водка.

   • Преди бръснене намажете краката си или зоната, която ще бръснете с бебешко олио. То ще подейства като лубрикант за доброто триене между бръснача и кожата ви, правейки процеса по-нежен и щадящ както за кожата, така и за самобръсначката. Освен това можете да се насладите на приятните ухания на различните марки бебешко олио, които допълнително ще омекотят.

Първите три съвета важат и за електрическа самобръсначка.