Известно е, че широките пори са характерни за мазната и комбинирана кожа. Колкото повече себум отделят кожните клетки, толкова по-големи изглеждат порите. Прекомерната секреция на себум води до запушване на мастните жлези, което води до разширяване на порите, а оттам и до появата на акне. Обикновено при жените този процес се случва по време на цикъла, когато нивата на хоромона прогестерон са най-високи.

Ето защо дерматолозите съветват дамите с мазна и комбинирана кожа да избягват третрането на кожата с козметични продукти с високо съдържание на масла. Овен това, за да се отървете от разширените пори на лицето и да намалите техния размер до минимун, специалистите съветват да полагат следните простички ежедневни грижи:

Стъпка #1: Почистване в дълбочина (ежедневно)
Разширените и запушените пори водят до развитие на бактерии, образуване на черни точки и акне. Ето защо почистването на лицето в дълбочина е от изключително значение, за да предпазите кожата си от подобен проблем. За тази цел, освен почистващи емулсии и тоалетни млека, може да използвате и специална почистваща четчица, с която да обтривате лицето си нежно и внимателно. След като измиете лицето си, не забравяйте накрая нанасянето на овлажняващ крем.

Стъпка #2: Ексфолиране (1-2 седмично)
Скраб процедурата премахва мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата, които запушват разширените пори на лицето. Използвайте пилинг веднъж седмично. Благодарение на него текстурата на кожата се подобрява, а ценните съставки на крема се абсорбират по-пълноценно и безпрепятствено. Най-ефективни са ексфолиантите, съдържащи гликолова или салицилова киселина.

Стъпка #3: Матиращ грунд или прах (ежедневно)
Преди нанасянето на грима, не забравяйте да покриете лицето си с матираща основа или пудра. Тя ще поеме излишната мазнина върху кожата и временно ще прикрие разширените пори. При избор на грим търсете продукти с надпис върху етикетите: noncomedogenic – това означава, че посоченият продукт няма да блокира порите и няма да провокира отделянето на повече себум.

Стъпка #4: Подхранващи маски (1 път седмично)
Използвайте маска с активен въглен или глина – две съставки, които се отличават със свойството да абсорбират излишъка от естествени масла. Активните компоненти на глината помагат да се абсорбира излишната мазнина и намалява размера на разширени пори на лицето.