Тя е красивата обвивка, която пази естествената ни красота. Затова сме длъжни да се грижим подобаващо за нея, признателни за всичко, което тя прави за нас. 

Една от основните грижи, които е редно да полагаме за кожата е защитата срещу UV лъчите, които с времето водят до сериозни увреждания на епидермиса.

За щастие, с помощта на дермо специалистите от лабораториите Eucerin установихме десет златни правила, които ще ни позволят да се радваме на слънцето целогодишно. Те напомнят какво е важно преди и докато сме изложени на слънце, особено за кожата на лицето.

#Радвайте се на слънцето. Слънчевите лъчи активират и стимулират голяма част от важните механизми в тялото. UV радиацията кара организма да произвежда витамин D, който регулира нивата на калция, подпомага растежа на костите, стимулира имунната система и благоприятства опорно-двигателната и нервната система.

#Отнасяйте се сериозно към рисковете. Ако сме изложени на слънце по-продължително без слънцезащита, кожата ни изгаря. Запомнете – облаците и прозорците спират само една част от UV радиацията.

#Ежедневна употреба. Лицето и деколтето са най-често изложени на UV радиация. Ежедневната им защита със слънцезащитен продукт е инвестиция в бъдещето, която си заслужава. Тя ще запази кожата ни здрава и красива.

#Изберете по-висок SPF. Днес повечето дневни кремове за лице съдържат слънцезащитен фактор 15+, но дерматолозите препоръчват ежедневна употреба на висок слънцезащитен фактор 30 и дори 50+, особено ако кожата е чувствителна. Тези от нас с нормална кожа и/или по-тъмна е редно да залагат на фактор 30, освен ако не са засегнати от хиперпигментация.

#Използвайте продукти за цялостна защита. Слънцезащитният фактор (SPF) показва единствено каква защита осигурява продуктът от UVB лъчите, които водят до изгаряния. За да предпазят кожата от дългосрочни увреждания, продуктите трябва да осигуряват защита и от UVA лъчите. От 2006г. Европа се придържа към критериите, установени от Cosmetics Europe, по-рано известна като COLIPA (браншовата организация в козметиката), за минимална ефикасност на слънцезащитните продукти срещу UVA и UVB радиацията. Според този стандарт UVA защитата трябва да е около 1/3 от означения слънцезащитен фактор.

#Обичайте я. Открийте слънцезащитен продукт, който наистина ползвате с удоволствие. Специалните слънцезащитни продукти за лице на Eucerin няма да оставят кожата ви с усещането, че е мазна или лепкава. Те се комбинират отлично с други кремове за лице и грим. Леките формули са удобни за нанасяне, попиват бързо и матират кожата. Има продукти с различни текстури и всички те съдържат активни съставки, съобразени със специфичните потребности на различните типове кожа.

В тази връзка, Ladyzone препоръчва Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF 50+ от Eucerin, който гарантира видим ефект против лъщене, добра поносимост, минимизиране на омазняването на кожата и незабавен матиращ ефект. Освен отличната фотозащита на продукта, дерматологичните и клинични изследвания показват, че той подобрява и състоянието на мазната и предразположена към акне кожа.


Той съдържа ефективни UV филтри, биологична клетъчна защита и технология за контрол на омазняването. Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF 50+ съдържа уникална комбинация от три абсорбиращи себума пигмента и Л-карнитин, който намалява производството му.

#Най-доброто време. UV защитата в продуктите на Eucerin действа веднага след нанасяне. Всички слънцезащитни продукти за лице на Eucerin могат да се комбинират с другите продукти на марката и да се използват като основа за грим. Започнете деня с почистване на лицето като първа стъпка. От научна гледна точка можете да нанесете слънцезащитния продукт преди или след крема за лице. И в двата случая филтрите ще предпазват кожата надеждно.

#Обръщайте внимание. Една от най-честите грешки е да се пропускат някои части на тялото, които трябва да бъдат защитени, като ушните миди, скалпа, врата и деколтето. Това са частите на тялото, които са най-изложени на слънце, също както и ръцете.

#Бъдете внимателни. Обикновено жените с много светла кожа, руса или червена коса и много лунички са най-податливи на фотоувреждания. Излагането на слънце е забранено след микродермоабразио и лазерни процедури, като и по време на прием на противозачатъчни таблетки, на бременност и менопауза. 

#Бъдете щедри. Eucerin препоръчва следните правила за нанасяне: Изстискайте една дебела линия от продукта от върха на средния пръст до края на дланта. Това количество трябва да се нанесе на всяка от зоните – лице, деколте, врат и ушни миди. 

Заключваме материала с красиви съвети – Как да минимизирате риска от излагане на UV лъчението.

Списъкът с причинени от слънцето състояния е дълъг, но добрата новина е, че много от тях могат да бъдат избегнати чрез:

• Използване на слънцезащитни продукти върху изложените на слънце части на тялото и лицето като част от ежедневния режим на грижа за кожата;
• Избягване на пряка слънчева светлина, особено между 11 ч. сутринта и 3 ч. Следобед, дори в градски условия;
• Защита от слънцето дори в облачни дни;
• Покриване на кожата с дрехи и на главата с шапка с широка периферия;
• Обръщане на внимание на потенциалните странични ефекти на предписани медикаменти.