Какво е въздействието на слънцето върху косата?
Летните външни фактори действат агресивно на косата, разрушавайки пигмента и кератина на косъма. Косата е дехидратирана и суха. От друга страна UV лъчите отслабват защитния й липиден слой, което води до загуба на жизненост и блясък. Връхчетата се накъсват и косъмът е изтощен, което може да доведе до косопад.

Кои са козметичните продукти, които е редно да използваме през лятото?

Все повече от любимите ни козметични марки разработват продукти за коса, съдържащи UVA и UVB защита - екран, който създава "щит" около косъма, абсорбиращ лъчите и възпрепятстващ неговото увреждане. Сред тях се натъкваме на:


Слънцезащитно масло с много висок защитен фактор KPF 90 от Rene Furterer, 125 мл – 24,19 лв. Водоустойчив продукт, който осигурява високоефективна защита на кератина в косата, благодарение на маслата от сусам и рицин, които са естествено подхранващи съставки. Маслото съдържа и филтър, който предпазва от негативното въздействие на UV лъчите. Предпазва косата от агресивното влияние на слънцето, от контакта с водата в морето или басейна.

Крем шампоанът за след слънчеви бани Collistar е предназначен за ежедневно ползване и e специално разработен, за да се грижи за здравето на косата. Обогатена с алое вера, млечни протеини, протеини от пшеничен зародиш, витамин С и Е, тази лятна грижа е един от правилните избори, които можем да направим за доброто на нашата коса. Плюс това цената му е само 22 лева.

 

Новата серия "Gliss Ultimate Oil Elixir" на Schwarzkopf осигурява грижата, от която се нуждае косата през лятото. Продуктите съдържат специално разработена формула с подхранващо масло-еликсир, възстановяващо увредената коса с течни компоненти, придаващи на свой ред гъвкавост и блясък на косъма. Серията включва: шампоан "Gliss Ultimate Oil Elixir" 250 мл - 6,19 лв. и 400 мл – 7,99 лв., балсам "Gliss Ultimate Oil Elixir" 200 мл - 6,19 лв., спрей-балсам с експресно действие "Gliss Ultimate Oil Elixir" 200 мл - 6,29 лв., маска "Gliss Ultimate Oil Elixir Structure Repair" 200 мл - 7,59 лв. и серум "Gliss Ultimate Oil Elixir" 100 мл - 14,99 лв.

 

Гамата продукти FRIZZ-EASE на британската козметична марка John Frieda подхранва и предотвратява сплитанията в сухи, увредени кичури, за да помогне на косата да не се накъсва и да има копринено-гладко усещане. Продуктите са обогатени със специално разработена хидратираща формула, която помага на косъма да запази своите гъвкавост и блясък през лятото. N.B. Тази серия се препоръчва за къдрава коса.

L'Oréal Professionnel Solar Sublime предпазва косата от хлора в басейните, солта в морето и агресивните слънчеви лъчи. Косата в градски условия също се нуждае от защита, ако се излага прекомерно на слънце. Шампоанът осигурява незабавно почистване и възстановяване на косата от изсушаване. Съдържа специален UV филтър Mexoryl за предпазване от слънцето. Ароматът е изключително летен и освежаващ, а цената му лятна, 250 мл само за 14,90 лв.