.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кафето помага кожата на лицето да остане здрава

Евгений Милов | преди 40 седмици
Розацея
Снимка: iStock
Сбогом на розацеята с поредната полза от кофеина

Розацеята е може би нещо, което сте виждали много пъти, но не сте знаели какво представлява. Може би самите ви имате розацея. Какво е розацеята? Това е червено или розово обезцветяване по бузите на някои хора, особено на жените със светли коси. Розацеята е хронично възпаление на лицето, което се дължи на малки разширени кръвоносни съдове точно под повърхността на кожата.

Специалистите не знаят какво причинява розацея. Въпреки това, съществуват теории, че появата й може да бъде, поне отчасти, генетично обусловена. Съществуващите медикаменти (като локални противовъзпалителни лекарства и антибиотици) могат да намалят зачервяването и възпалението, но за възпалението все още няма лечение. Много хора са в състояние да намалят признаците на розацея, като променят диетата си и избягват храни и напитки, които я обострят.

Розацея
Снимка: iStock

Розацеята засяга повече от 14 млн. души само в САЩ, включително някои известни личности като американският президент Бил Клинтън и покойната Лейди Даяна, принцеса на Уелс.  Счита се, че кофеинът, излагането на слънце, пикантните храни и хормоналните фактори могат да предизвикат развитието на розацеята или да я влошат на по-късен етап. 

Кофеинът гори калориите и води до отслабване Пийте кафе - потиска апетита и стимулира активността

Ново изследване обаче оспорва връзката между кофеина и розацеята. Проучването анализира здравните данни от предишни изследвания сред близо 83 000 жени за повече от десетилетие, като установява, че:

- Жените, които пият четири или повече чаши кафе на ден, са значително по-малко склонни да съобщават за розацея, отколкото тези, които пият малко или никакво кафе.

- Жените, които пият по-малко от четири чаши кафе всеки ден, също е по-малко вероятно да имат розацея, въпреки че защитният ефект е по-малък.

- Консумацията на кафе без кофеин не е свързано с по-ниска честота на розацея.

- Приемането на кофеин от други храни или напитки (като шоколад или чай) не оказва влияние върху вероятността от развитие на розацея.

Изводът от резултатите може да бъде вероятно само един: "Повече кофеин, по-малко розацея". Повече информация можете да намерите в сайта на Медицинския колеж към Харвардския университет.

Поредната полза от кафето: кофеинът e сред 24-те съставки, предпазващи от деменцияВреме е за чаша горещо кафе!
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?