Резултатът е ясен – повехнала кожа и... бръчки. Нека приемем гимнастиката за лице като за естествен ботокс - без игли, болка и допълнителни разходи. Чрез самостоятелен масаж и редовно прилагане на няколко благотворни лицеви движения, можем да укрепнем мускулите на лицето и да изглаждим фините линии по него. Упражненията са комбинация от йога за лице, кратък масаж и акупунктура.

#Сова (изглажда хоризонтални линии на мускулите над веждите)
Извийте показалеца и палеца на двете си ръце във формата на буквата С. Поставете ги върху лицето си, така че показалците да дойдат върху линията над веждите. Палците са поставени върху скулите. Натиснете внимателно и леко повдигнете веждите, така че пръстите от само себе си да се придвижват надолу в продължение на две секунди. Повторете три пъти.

#Изглаждане на челото
Поставете пръстите на двете си ръце вертикално в средата на челото. След това ги плъзнете хоризонтално в настрани в посока към косата. Задръжте пет секунди и повторете три пъти.

#Небесна целувка (срещу бръчките на смеха)
Наклонете главата си назад и направете 10 целувки, опитвайки се да целунете небето. Упражнението укрепва мускулите на врата, устните и бузите.

#Риба (за гладки бузи)
Надуйте бузите и в това положение започнете да движите долната челюст нагоре-надолу подобно на риба. Бузите трябва да са постоянно надути. След това поставете пръстите си върху надутите и постепенно с потупващи движения, започнете да изпускате въздуха от бузите. Повторете три пъти.

#Гладка усмивка
Закръглете устните като за произнасяне на буквата О. После се усмихнете възможно най-широко, като продължите да криете зъбите с устните си. Повторете 6 пъти. Както се усмихвате, поставете единия от показалците на челюстта си и започнете да я движите нагоре и надолу, като в същото време накланяте главата си назад. Починете си и после повторете упражнението още 2 пъти.

#Жираф (за хубава шия)
Погледнете право нагоре, поставете върховете на пръстите в горната част на шията и дърпайте надолу по кожата, като в същото време накланяте главата назад. После върнете главата в изходна позиция и повторете упражнението още 2 пъти. След това отворете долната устна максимално. Поставете пръстите в основата на шията върху двете ключици и вдигнете брадичката нагоре, като същевременно спуснете надолу двата края на устата. Задръжте така в продължение на 4 дълбоки вдишвания.