Може би всеки от вас е обръщал внимание, че след посещение във фризьорския салон, прическата се задържа много по-дълго от направената вкъщи. Със сигурност не е без значение в чии коафьорски ръце сме попаднали, но оказва се, че наред с качествените маски, балсами и т.н., сешоарът също играе особено важна роля за блестящото състояние на косата ни в преносния и в буквалния смисъл.

За да бъде качествен един професионален сешоар, той трябва да отговаря на едно характерно изискване – да върти максимален обем въздух, което позволява косите да се изсушават по-бързо, без да се уврежда косъма. Точно такива са новите технологии, внедрени вече и в уредите, които можем да си купим и използваме вкъщи.

Безупречното действие на най-новите модели сешоари се дължи на следното:

1. Струята сгорещен въздух излиза през специална допълнителна лампичка (или керамична плочка), която излъчва, отделя и обогатява въздуха с т.нар. отрицателни йони. Може би някои знаят, че те, за разлика от положително натоварените, действат антиоксидантно, бактерицидно и противоалергично.

2. При тези усъвършенствани сешоари се получава микронизиране на водните капчици, без въздушната струя да ги изпарява напълно, времето за сушене е по-малко и в резултат косъмът съхранява влагата си.

Това именно е тайната, поради която косата ни, както и да я нагласим, се задържа много по-дълго и което е по-важното – не се изсушава прекалено, а косъмът не се уврежда.

Тук му е мястото да ви се похваля, че от известно време имам точно такава придобивка – йонизиращ сешоар – един от последните модели от програмата на Zepter за здраве и красота Vital System, който е едно същинско малко чудо.

Снимка: Антония Михайлова, LadyZone.bg

Използвайки го, макар и отскоро, се убедих в неговото изключително благотворно и укрепващо въздействие. Косата ми е по-жива от всякога, с повече обем и здравина, по-бляскава и жизнерадостна.

Снимка:Thinkstock/Getty Images