Сигурно често, докато си правите сами маникюр у дома, се питате дали всичко, което правим е правилно - дали старата ми метална пила за нокти е щадяща, дали да накисвам ръцете в топла вода, трябва ли задължително да нанасям основа и други въпроси, свързани с оформянето и красивия вид на ноктите ни. Ние не се чудихме дълго, а попитахме професионалистите.

Когато говорим за перфектен маникюр, всяка жена трябва да знае, че не става дума само за оформяне и лакиране на ноктите. Маникюрът включва обгрижване на цялата ръка от китката надолу.

За хубавия маникюр вкъщи се нуждаем от хартиена пила, една дървена избутвачка и купичка с вода. Първото нещо, което трябва да се направи е да се оформят ноктите с пила, защото ако първо се накиснат стават меки и трудни за обработване. Когато кожичките омекнат, се избутват нежно назад и по желание се изрязват, където стърчат. Накисването трябва да трае между 3 и 4 минути. Ако искате да постигнете перфектен резултат е наистина важно да накисвате във вода. Процедурата изчиства нокътя, а самата кожичка щръква добре и след това е по-лесно да се изреже.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЗа тези, които използват гел или олио за омекотяване на кожичките, трябва да знаят, че те са по-агресивни към кожата и нокътната плочка, докато водата си остава най-добрият продукт за почистване и измиване.

Бонус съвет: Пилата трябва да се движи леко и да не се прилага излишен натиск върху самия нокът, а да се плъзга плавно. Силното натискане е една от причините ноктите ни да се разцепват.

Когато си правим маникюр в домашни условия е хубаво да се погрижим за кожата на цялата ръка. След процедурите по изрязване на кожичките може да си направим скраб на цялата ръка – от китката надолу. Захар, смесена с крем за ръце ще премахне мъртвите клетки и ще омекоти идеално кожата.

След скраб процедурата, ръцете се измиват и подсушават добре. За да е по-дълготраен лакът и положената основа, се препоръчва минаване на ноктите с лакочистител. Но това в случаите, когато повърхността им не изглежда суха и дехидратирана.

Ако искате да проверите дали сте успели да си направите красив маникюр у дома, или дали маникюристката ви се е справила, то обърнете внимание на ръката си преди да е нанесен лакът за нокти – тя трябва да изглежда нежно и красиво.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

При добре направения маникюр ръката трябва да изглежда добре без да е нанесен лак. Когато се сложи лак се добавя по-веселата част.

Когато сме направили всички тези процедури, идва ред на по-веселата част – нанася се основа, два слоя лак и топ лак.

Ако не сте от най-активните домакини, или предпазвате ръцете си с ръкавици, то добре направеният маникюр трябва да издържи между 7 и 10 дни. В обратния случай – между 3 и 4.

Каква е разликата между скъпите лакове и обикновените от левче?

По-скъпите лакове по принцип са по-щадящи за самия нокът, докато евтините марки са по-издръжливи, но са по-агресивни към нокътя. По мирис също се различават. За качественият маникюр също от значение е и дали се слага основа, дали нокътната плочка е обработена и загладена добре. Когато основата е гладки и непопиваща (основата на нокътя) тогава не се уврежда толкова самия нокът.

След като се направи маникюрът, е добре инструментите да се дезинфектират със стара четка за зъби и препарат за дезинфекция. Ако самата избутвачка (в случай, че не е дървена) и нокторезачка са качествени, то не трябва нищо да им стане. Дори и обикновен сапун ще свърши работа. Хартиената пиличка напръскайте с малко спирт. Изплакват се добре и се поставят върху малка хавлия или кухненска хартия, за да изсъхнат.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Още съвети от професионалиста

  • Хубаво е да не се прекалява с държането на един лак на ноктите, защото отдолу те започват да пожълтяват. Хубаво е да се носи от седем до десет дни, след това да се махне и да се сложи само основа, за да си почине нокътя.
  • Много е грешно, когато си сушите ноктите да го правите на парното или на печката, защото тогава лакът омеква. Също не трябва да им духаме, за да изсъхнат по-бързо, защото тогава се получават балончета.
  • При нанасянето на самите слоеве изчаквайте около две минути. Самият слой трябва да е тънко нанесен, а отпред добре да се запечатат ноктите за по-голяма дълготрайност
  • За заздравяване може да нанасяте редовно зехтин с памуче.
  • Какъвто и плод да режете и да си хапвате у дома, може да си втриете в ръцете и ноктите. Това също ще им въздейства добре
  • Лимонът може да използвате за пожълтели нокътни плочки от прекомерна употреба на лак.

Материалът и съветите са подготвени от маникюристката Христина Юрчиева, със съдействието на portorelax.