Днес е най-женският празник в месеца и сме сигурни, че независимо дали сте сами, с любим или вече имате деца, всяка от вас (и нас) би искала да се почувства специална и красива в днешния ден. Дори повече отколкото във всеки друг.

Затова решихме да ви покажем стъпките за постигане на професионален грим, който и вие можете да си направите. Да, без кой знае какви разходи и вкъщи.

Гримьорите на bTVЕлена Димова и Светлана Якова (на снимките) ни дадоха няколко безценни съвета за това какво не трябва да правим, ако искаме винаги да бъдем неустоими и привлекателни, какви са последните тенденции в гримирането и изобщо в начина, по който трябва да изглеждаме през пролетта.

Постигането на примерния грим горе са описани снимка по снимка, но най-общо това се прави по следния начин:

1. Нанася се основа – коректор, фондьотен и пудра.
2. Нанасят се сенки в неутрален тон (това се прави, тъй като кожата на клепача също се омазнява и така ще си гарантираме по-дълготраен цвят, когато нанесем цветовете, които желаем).
3. След това се нанася молив – за рамкиране. Можете да сложите първо сенките и след това молива - изборът е изцяло ваш.
4. Когато нанасяте сенките е добре да започвате от най-светлите към най-тъмните багри, съветват нашите гримьори. Съобразете цветовете с тоалета и типа си (най-общо има 4 типа жени – „пролет”, „лято”, „есен” или „зима”).
5. Нанесете молив и червило – препоръчително в матов нюанс.
6. Завършете с руж.

Вижте подробно и по-горе на снимките как се изпълняват всички тези стъпки за постигнаето на този конкретен грим.

И докато течеше процеса по преобразяване на Бистра, ние не се поколебахме да се възползваме от възможността да поразпитаме Светлана и Елена и за много други неща. Те от своя страна мило и отзивчиво ни засипаха с информация за това как всяка дама може да постигне перфектен външен вид не само по празниците, а и във всеки друг ден. Няма да се мотаем повече и бързо ще ви споделим още какви тайни на професионалните гримьори научихме:

За равномерния тен

Като за начало, поговорихме за ежедневния грим и разбрахме, че при него (и не само) най-важен е равномерният тен. Всички знаем, че той се постига с помощта на фондьотен. Тайната на професионалните гримьори обаче се състои в един друг продукт, който често пропускаме, а не трябва – да, точно така - коректорът. Дали поради различната пигментация в отделните участъци на лицето, заради сенките под очите (които не зависят от възрастта) или поради особеност на клепачите - запомнете: на по-тъмно оцветените места нанасянето на коректор е просто задължително. След това тенът се изравнява с фондьотена, а отгоре се нанася пудрата. Тя пък е момент, който също не е препоръчително да пропускаме, защото кожата на лицето често се омазнява и има неприятния навик да лъщи точно в моментите, в които ни се иска да сме най-съвършени.

Внимавайте обаче – не прекалявайте с напластяването на основата, защото има опасност да се отплеснете в стремежа си да бъдете перфектни и да изглеждате като прясно шпакловани стени или в малко по-добрия случай - като намъкнали театрална маска. Размазвайте внимателно, старателно и не спирайте до края на лицето, ами продължете и към шията. За правилното нанасяне на фондьотена има няколко метода – с пръсти (което, както твърди Елена Димова, е най-често срещания начин), с тампон или с четка за фондьотен. Кое от горните ще изберете, би трябвало да зависи от текстурата на мазилото. По-принцип най-лесен е третият вариант, но в случай, че не разполагате със специална четка, пръстите все пак също вършат чудесна работа.

Дневният грим

Да се върнем на грима в ежедневието - при него няма нужда от изрисувани очи или тежък грим – ключовата дума е свежест. Най-общо, идеята е да се създаде впечатление за отпочинало и красиво лице, без да личи, че малко сме помогнали за този ефект. За целта е добре да ползвате само леки сенки в блед, топъл цвят, молив и спирала. За финален щрих нанесете руж – нещото, което придава допълнителна свежест на лицето и впечатление за наистина „естествена красота”.

В празничните дни обаче, нещата са различни. Ако вече не сте си запазили час за фризьор, препоръчително е да си отделите поне час за грим и прическа, особено ако не сте свикнали да се гласите много-много.

Вечерният грим

Тайната при него е в цветовете – тогава можем да си позволим да наситим палитрата и да акцентираме по-тежко върху окото. За разлика от последните 3-4 години, когато опушения грим владееше тенденциите за вечерите на дамите, сега са модерни седефените/перлени цветове и бляскавите сенки.
Друга тайна на професионалните гримьори е следната: когато слагате сенки, преди всяко натопяване в палитрата, забърсвайте четката в мокра кърпичка. По този начин ще постигнете по-наситен цвят.

Устните и техните цветове

Нова тенденция в гримирането е замяната на лъскавите и почти безцветни гланцове, които отстъпват мястото си на червилата – препоръчително в матови цветове и задължително - овлажняващи. Акцентираме върху последното, тъй като червилата в пастелни краски обикновено са по-сухи, а кожата на устните (особено в по-студените дни) има нужда от хидратация. Що се отнася до цветовете – каквато и багра да изберете, най-важното е да не са лъщящи.

За изписаните вежди

Друго нещо, което не бива да подценяваме и на което може би не обръщаме толкова внимание, колкото би трябвало, е формата на веждите, казва Елена. Най-добре е да отидем при козметик, който да ги оскубе - професионалистът те ще ги направи равномерни и съобразени с формата на лицето ви. За радост на едни и за съжаление на други - твърде тънките арки не са никак модерни, особено напоследък. Дори напротив. Според Елена Димова не трябва да пренебрегваме тази подробност, защото адекватното оформяне на веждите създава съвсем различно общо впечатление от лицето на една жена и благодарение на тях можем да изглеждаме, както много добре, така и доста неумело поддържани.

Като говорим за вежди, добре е да знаете, че още в етапа на нанасяне на фондьотена трябва да внимавате да не ги намажете, защото по този начин ще ги накарате да „изчезнат” визуално. Ако това все пак се случи – когато сте готови със сенките, подчертайте ги с молив или сенки в подходящ цвят.

Румени бузки

Добре е да ползвате руж в два нюанса. За основа нанесете матов цвят, а отгоре, на върха на скулата – по-светъл и леко бляскав нюанс. За вечерния грим е добре да сложите повече, тъй като ружът много бързо попива и от него не остава и следа. Един малък професионален трик – за по-лесно и дълготрайно нанасяне, сложете повече пудра на скулите. Така, когато го нанасяте, той няма да седи на петна, ще се разнесе по-лесно и ще остане по-дълго, където му е мястото - върху лицето ви.

За освежаването на грима

Още една много полезна хитрост – тъй като гримът обикновено издържа в най-добрия случай между 8 и 10 часа, в зависимост от вашата кожа и качеството на мазилата ви, ако по някое време имате нужда „да напудрите нослето” по-добре не го правете. Вместо това попийте лъщящите участъци с кърпичка или ако имате време, купете си специалните оризови хартийки, които се продават точно за подобни цели. Ако слагате пудра върху пудра, върху пудра, има опасност накрая да изглеждате „напукани” и прекомерно намазани, което дори и в късните часове на нощта не е много привлекателно, да не говорим за през деня.

И за финал: премахването на грима

Когато специалната ви вечер приключи – помнете, че разгримирането също не е маловажно. Най-добре е първо да махнете спиралата с пръстчета и вода, съветва Елена. Не се мийте – просто топете възглавничките си под течаща вода и лекичко премахвайте спиралата (стига да не е водоустойчива), като нежно хващате мигличките между пръстите си. След като цялата спирала падне, можете да ползвате тоалетно мляко или друг разгримиращ продукт. Ако спиралата ви е водоустойчива, тогава този трик няма да проработи само с вода. Използвайте мляко или друго, пригодено за премахване на такъв тип мазила.

Желаем ви приятно изкарване!