Когато се гради къща, най-важното са основите. За да бъде сградата стабилна, а обитателите й да се радват на спокоен и щастлив живот, изкопите се правят надълбоко, мястото трябва е със стабилна почва, бетонните основи да са здрави и качествено изляти. Ако трябва да сравним лицето с къща, то основата при грима са базите, фондьотенът и пудрата. За да бъде гримът устойчив, неговата основа трябва да е качествена, за да не се влияе от влага, цигарен дим и други външни фактори. След като е завършен изцяло, гримът се фиксира със спрей.

фоньотен

Тествай преди да купиш

Винаги тествайте продукта преди да го купите. Искайте си тестери, защото често в магазините „забравят” да ви ги предложат. За сметка на това се случва да бъдат прикачени към кутия крем или парфюм и пакетът да се предлага като промоционален. Тестването е важно, за да видите как ще се отрази съответният продукт на вашата кожа. Пробвайте основата и фондьотена на различна светлина – дневна, приглушена, вечерна. Само така със стопроцентова сигурност ще разберете дали това е точният цвят за вас. В магазините светлината обикновено е от луминисцентни лампи. Като прибавите към нея и фактите, че продавачката ви гледа лошо, защото не е сигурна дали ще купите нещо, или само я размотавате, и че бързате, защото сте изморени след работа – изборът ви съвсем ще се обърка.
лила

Цветни човечета

Нанасяйки основа за грим, ще станете… зелени или лилави. Да, точно така! Но цветът не бива да ви притеснява. Именно зеленият цвят тушира червенината на лицето.

Защо кожата на лицето е червена?
-    защото е много тънка и фина
-    защото е много чувствителна и всеки натиск води до зачервяване
-    ген
-    от слънце
-    заради възпаления, акне или други кожни проблеми
-    заради лунички

Базите за грим съдържат восък, полимери и силикони. Това ги прави лесно съвместими с останалите козметични продукти, които ползвате за грима.

Нанасяне, действие, промяна

  • Основите са кремообразни и се нанасят с плоска четка. Възможно е да се почувствате като платно на художник, особено ако сте при професионален гримьор, който ту се доближава, ту се отдалечава от вас и нанася щрихи с четката върху лицето ви.
  • Зелените основи неутрализират зачервяванията, лилавите - бледия и жълтеникав тен.
  • Основната роля на базата е да подобри повърхността на кожата и да бъде междинен слой между кожата и фондьотена.
  • Ако кожата ви е по-мазна и лъщи, с матовите основи ще успеете добре да намалите тези неприятни ефекти.
  • Някои продукти са с микроскопични светлоотразяващи частички, които правят кожата много свежа, а други са с бронзиращ ефект и придават на кожата приятен тен.
  • С основа гримът става по-устойчив и се задържа по-дълго време.
  • Базите за грим ще запълнят и фините бръчици по лицето ви, с което като цяло ще изглеждате подмладени. Прикрива и други дребни недостатъци и белези.
  • Свиват порите и намаляват отделянето на себумa.
  • Основите предпазват от UV лъчите. Някои са със слънцезащитен фактор от 15 нагоре.