Колкото и да се променят тенденциите в гримирането, т.нар. опушен поглед винаги остава на мода, а холивудските звезди просто го обожават. Причината за това е, че благодарение на него дамите придобиват секси, мистериозен, съблазнителен и драматичен вид.

За създаването на съвършения опушен грим е много важно цветовете на нанесените сенки да преливат един в друг плавно, а не между тях да има рязка видима граница. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете желания ефект, като избегнете неприятните ситуации в процеса на гримиране.

Избор на цветове и видове сенки

Когато се заговори за опушен грим, повечето жени си представят черни и сиви сенки. Това наистина е най-употребяваната комбинация, но освен нея този изглед може да се постигне и с други цветове.

Отлични комбинации се: златна основа с тъмно лилави сенки; светло кремава основа (цветът е известен и като „шампанско”) с тъмносини сенки; прасковена основа с тъмнозелени сенки. Основното е, че са ви нужни два цвята сенки – един светъл и един тъмен, но можете да използвате и няколко други техни нюанси.

Матирани или перлени сенки? Матираните са по-добрият вариант, но ако искате малко повече блясък, нека само светлият цвят да бъде перлен.

Кремообразни или на прах? Препоръчително е да използвате прахообразни сенки, защото при кремообразните нанасянето е по-сложно, а смесването им си е направо трудно.

Най-добре е моливът за очи да бъде в черно или тъмно сиво, но можете да експериментирате и с лилаво или тъмносиньо. За спиралата ви препоръчваме класическото черно.

Опушен грим в 5 стъпки

  1. Подготовка на клепачите – можете да прескочите тази стъпка, но тя е особено важна, ако искате да избегнете неприятното размазване на грима. Нанесете върху клепачите основа за грим, а ако не разполагате с такава, можете да я заместите с малко течна пудра отдолу и пудра на прах върху нея. Това ще ви помогне да нанесете сенките по-прецизно, а и те ще се фиксират по-лесно.
  2. Очертаване на очите с молив – очертайте както горния, така и долния клепач. За горния започнете с тънка линия от вътрешния ъгъл на окото, която постепенно се удебелява в посока към външния ъгъл. Ако имате малки очи или не желаете да изглеждате прекалено фатално, е препоръчително да очертаете само 1/3 от долния клепач. Размажете линиите от молива с четчица/апликатор за сенки.
  3. Нанасяне на светлите сенки – с помощта на широка четка за очи или апликатор с по-голяма основа (в зависимост от това кое от двете използвате по принцип) нанесете светлите сенки на клепача, в областта под веждата и във вътрешният ъгъл на окото.
  4. Нанасяне на тъмните сенки - с по-малка четка или апликатор нанесете тъмните сенки във външния ъгъл на окото във формата на  „>“ и постепенно движете четката навътре, като нанасяте грима само върху клепача. След това използвайте по-тънка четка за долния клепач, като нанасяте сенките възможно най-близо до миглите. Двата цвята, които използвате, трябва да се слеят, така че не се притеснявайте да минете с апликатора върху клепача няколко пъти. Накрая нанесете още веднъж от светлите сенки под веждите и във вътрешния ъгъл на окото.
  5. Завършване със спирала - нанесете 2 слоя спирала върху миглите си, за да изглеждат по-дълги и обемни.

Допълнителни съвети:

  • Защитете лицето - когато се гримирате, оставете нанасянето на пудра или фон дьо тен за накрая, т.е. след като гримирате очите си. В процеса на гримиране частици от сенките почти неизбежно ще паднат върху лицето ви и ще е по-трудно да ги отстраните, ако кожата ви вече е покрита с продукт.
  • Моливът не е единственото средство за очертаване на очите - сенките могат да изземат ролята на молива, а много експерти дори ги препоръчват. Вземете тънка четка и я потопете в малко вода, а след това очертайте и горния, и долния клепач с тъмните сенки. Ако използвате апликатор, ще ви бъде още по-лесно – просто очертайте окото с помощта на връхчето му.
  • Никога не използвайте очна линия за опушен грим – очната линия оставя отчетлива, прецизна линия, а целта при опушения поглед е всички слоеве на грима да са много добре слени и преминаването от най-тъмния до най-светлия нюанс да е постепенно.
  • Ако очите ви са по-раздалечени – при това положение никога не нанасяйте светли сенки във вътрешния ъгъл на очите, който е близо до носа.
  • Какво да правим с устните – препоръчително е да запазите натуралния им цвят, като нанесете само безцветен гланц. Добре е винаги да следвате изпитаното правило „наблегяйте или на очите, или на устните, но никога на двете едновременно”.  Помислете за Ким Кардашиян – нейният любим стил на гримиране е комбинация между опушени очи и устни в натурален или бледо розов цвят. Накрая, но не на последно място - не ви препоръчваме да прекалявате с ружа.