Платизма се нарича широкият мускул на шията. Въпреки че има интересно име, той всъщност е доста коварен, защото най-безцеремонно издава възрастта ни. Разтяга се между горната част на гръдния кош и долната част на лицето. Функцията му е да опъва кожата на шията заедно с подкожната тъкан. С възрастта и ако не се поддържа обаче, платизмата се отпуска. Повече от ежедневните си дейности извършваме с наведена глава, независимо дали ходим, четем или стоим пред компютъра. Това намалява кръвоснабдяването и още повече отпуска мускула. От това следват доста неприятни резултати – кожата на шията се отпуска и набръчква, долната част на лицето ни увисва, като с това ни придава печален вид, надолу отиват и ъгълчетата на устата, което ни прави да изглеждаме вечно сърдити.

Предлагаме ви едно лесно упражнение за стягане на лицевите мускули, което може да правите, независимо от това къде се намирате. За да го изпълнявате добре обаче, е хубаво първият път да се гледате в огледалото.

Същността на упражнението е в повтарянето на тези три букви с доза артистизъм.

О – устните се закръглят като само ъгълчетата им са леко извити навън. От това движение влакънцата на мускула, разположени около устата, се стягат.
У – устните се събират, оформяйки тесен тунел.
И – устните се разтягат максимално навън, а езикът натиска вътрешната страна на долния ред зъби.

Упражнението се повтаря поне 20 пъти на ден. Ако сте сред хора, може да го правите тихичко, артикулирайки буквите, но без да издавате звук.