Доц. д-р Гриша Матеев е дерматолог, съосновател и зам.-председател на Българското микологично дружество и консултант на Pampers. Мислех да го затрупам с въпроси, свързани с желанието на жените да имат гладка и красива кожа. Но вместо това, реших да му задамам само два – най-съществените.

Има ли край това ужасно акне?
Човешкият живот започва с бебешкото акне. То се появява около първия месец по лицето на бебето. Причината за появата му са хормоните. Бебешкото акне не е притеснително и няма нужда да се третира с препарати. То изчезва след известно време, максимум до месец.
Следва акнето в тийнейджърска възраст. При него пъпките и зачервяванията обикновено са по челото и бузите. В тази възраст са и най-тежките форми на акне, които оставят и белези по кожата.
Акнето в зряла възраст се нарича още U-акне, защото пъпките са главно отстрани на бузите и по врата, в дъгата на челюстта, оформяйки буквата U.

Д-р Виолина Тодева: Причина за акне след пубертет може да е хормоналният дисбаланс

В магазинните и аптечните мрежи има много продукти, които контролират акнето – Acne out, например. Добри резултати дава и лечението с Далацин. Това е локален антибиотик, който се нанася върху кожата с памуче. Но за да се получи едно наистина качествено лечение, има две условия. Първо, трябва да ви прегледа дерматолог. Той ще установи състоянието на кожата, вида на акнето и ще назначи лечение. И второ, в много случаи се налага лечение и чрез хапчета. Моята дъщеря страдаше от много изявено акне. Предписвал съм й хапчета, които са толкова силни, че в Америка пациентът подписва информирано съгласие при приема им. Друго, което препоръчвам, е използването на продукти за миене, които не съдържат сапун – така наречените сапуни без сапун. От откриването на сапуна от шумерите до днешни дни той почти с нищо не се е променил като състав. Измиващите продукти без сапун може би са най-голямото развитие на шумерското откритие.

Как да се преборим с врасналите подкожни косъмчета след епилация?

Как да се преборим с врасналите подкожни косъмчета след епилация?

Ако местата по тялото се обезкосмяват с лазерна епилация, враснали косми няма да има. Във всички други случаи просто трябва да изберете качествен епилатор. От начина на изскубване на косъма зависи начинът на последвалия растеж. Представете си панделка от тези, с които се декорират подаръци. Ако я изпънете с ножица, тя ще се накъдри. Същият ефект има и при космите. В зависимост от начина, по който са били изскубнати – те или ще се накъдрят и ще растат под кожата, или не.



С колко процедури ще съм гладка и красива за лятото?

За да се предпазите от възпаления след епилация, задължително използвайте някакъв лосион на спиртна основа. Ако нямате под ръка такъв – вземете афтършейфа на мъжа си. Всички мъже го ползват след бръснене именно с цел предпазване от възпаления. Жените трябва да правят същото след епилация или бръснене. Мляко или друг продукт също трябва да се ползва с цел омекотяване на кожата.