Важно изискване за био и медицинската козметиката е да бъде поставяна в опаковки, при които продуктът няма пряк контакт с въздуха. Това означава, че тези продукти са в опаковки с помпички (дозатори) или с апликатори, при които излиза само количеството, което ще бъде употребено. Останалото остава в стерилната среда, в която е поставено при приготвянето на продукта. 

Защо това е важно, а не глезотия?

Някои фирми залагат на използването на антибактериални материали за опаковките на своите продукти. Но дали това е достатъчно, за да запази крема (флуид, гел и т.н.) чист?

Къде се крият опасностите?

Окисляване

При всяко отваряне на бурканчето, продуктът контактува с кислород, който влияе на качеството и състава на крема. Съставките, които не се влияят от въздуха, са глицерин, аминокиселини и липиди. 

Замърсяване

Много малко жени използват чисти шпатули, с които да загребват от козметичния продукт и след това да го нанасят на кожата си. По-често използваният метод е да се вземе нужното количество крем с пръсти. Това означава, че микробите, с които е покрит епидермисът ни (обикновено дори и след измиване със сапун остават такива), влизат в контакт с козметичния продукт. Веднъж установили се там, те могат и да се размножат, ако попаднат на подходяща хранителна среда. Така всеки следващ път, когато нанасяме от този продукт по кожата си, ние полагаме крем с променени качества и нарушен баланс.

Снимка: Pinterest.com

Да не забравяме, че след отваряне, кремът е в срок на годност до 1 година, в зависимост от начина му на съхранение и ако на опаковката не е отбелязано друго. Добре е козметиката да се съхранява на тъмно и хладно място, където няма пряко влияние на слънчеви лъчи и влага. Това е причината и банята да не е подходящо място за съхранение на козметика, различна от шампоани, балсами и маски за коса. Непрестанната влага, която се поддържа в това помещение, влияе негативно на качеството на продуктите.