Неравномерният счупен и изтънен нокът не само, че ни изнервя, но и стои грозно на нежните ни женски ръце.

Основните причини за чупливите и нездрави нокти са хормоналният дисбаланс, недостигът на витамини и минерали, липса на хигиена, странични ефекти от лекарства или различни заболявания.

Ноктите могат да се цепят заради по-ниските нива на естроген в организма. Когато нивата на хормона са ниски, това води до дехидратация на организма и съответно до сухи и чупливи нокти.

Ноктите могат да се чупят и заради недостигът на желязо, фолиева киселина, белтъци, витамин С и витамин В12.

Заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците също могат да бъдат причина за чупливите нокти.

Ето няколко стъпки, които може да заздравите ноктите си, без те са се чупят постоянно:

 

 

Заздравител за нокти- продава се навсякъде в козметичните магазини. Обогатен с витамини, заздравителят не само, че прави ноктите по-здрави, но и по-къскави.

Зехтин с лимонов сок – смесете една чаена лъжичка зехтин с няколко капки лимонов сок и преди да си легнете втрийте сместа в ноктите си с леки движения. Оставете лечебните свойства на сместа да действат през цялата нощ, като не измивате ръцете си, след като сте втрили зехтина в тях.

Растително масло – освен маслото от чаено дърво и от витамин Е можете да използвате и бадемово, и маслиново масло. Капнете няколко капки от съответното масло върху памучен тампон, след което масажирайте всеки нокът. Прилагайте този метод по три пъти на ден.

 

Гел лак върху нокти- когато посещавате маникюристката си поне веднъж месечно, ноктите ви със сигурност ще са по-здрави. Ако въпреки всичко те се чупят много, най-доброто решение е да сложите гел лак върху тях. Така шанса да се счупят е много по-малък, а и ще бъдат красиви дълго време.