Парфюмите са създадени, за да се носи около нас уханна и омайваща миризма през целия ден. Също толкова важна подробност, за да можем да се наслаждаваме на аромата по-дълго е неговото правилно съхранение. Ето няколко съвета за това как да задържим опаковката и аромата за по-дълго:

  - Винаги съхранявайте парфюма на хладни и проветриви места, които не се огряват пряко от светлината. Това правило важи и за повечето козметични продукти, които използваме ежедневно. Не се чудете, ако опаковката на парфюма или друга козметика, са непрозрачни и тъмни. Това е така, защото те са много чувствителни към светлината и топлината. Ако оставите парфюма си на топло място и пряка слънчева светлина, неговите аромат и цвят ще променят свойствата си.

  - Температурните промени у дома също могат да намалят качеството на уханната течност. Ако го оставите на място, на което например вечер е много студено, а през деня много топло, това също ще отнеме от благотворните му свойства. Мястото на съхранение трябва също да не е влажно.

  - Затваряйте плътно с фабричната капачка след всяка употреба. Неизпълнението на това условие за съхранение не само ще доведе до изпаряване на част от течността, но и до промяна в съставките – едни ще се изпарят, а други – не поради химическите си свойства. Това неминуемо ще промени и аромата и ще намали срока на годност на парфюма.

  - В никакъв случай не сменяйте оригиналното шишенце, в което се намира парфюмът. Рискувате да загубите много от неговото съдържание.

  - Някои хора съхраняват парфюмите си в хладилника от страх да не загубят своите свойства. Това е едно от големите не-та при правилните грижи за вашия любим аромат. Високата влажност в хладилника, както отбелязахме вече, не е благоприятна за него.

  - Повечето парфюми нямат срок на годност и при правилно съхранение, качествени продукти и стига да не са свършили, можете да ги използвате с години.

Бонус съвет: Когато купувате парфюм винаги вземайте бройка, която не е разопакована. Така ще бъдете сигурни, че тя е съхранявана правилно и е била добре затворена през цялото време. И освен това – никой не си е пръскал тайничко от нея.