Женските очи от незапомнени времена са били винаги обект на особени грижи и внимание. И в миналото, и в настоящето отношението към тях е обусловено и се диктува от усета за изящество и чувство за мярка. Има обаче известни правила, които помагат гримирането да подчертае естествената красота и съвършенство и да скрие някои недостатъци, ако има такива.

Една от основните грешки,

водещи до неподходящ макиаж при дамите от всички възрасти, е прекаляването с пъстрата палитра сенки, несъобразена с обстановката, тоалета, възрастта, тена на кожата, сезона или дори повода за гримирането. Например какъв тон да изберем за клепачите, зависи от състоянието им. Ако са гладки, според визажистите, може да си позвлим по-голяма свобода и да се гримираме било то според модата или предпочитанията си.

 

При положение обаче, че кожата е поотпусната и осеяна с бръчици, подходяща е по-пастелната тоналност – нюанси на бежовата, кафявата и кехлибарената гама.

 

Яркосиньото, бебешко розовото и тъмно зеленото биха контрастирали неуместно или дори ще подчертаят някои несъвършенства, които иначе не се забелязват.

Когато дневната светлина огрява лицето,

естествено е да се използва по-семпъл и естествен макиаж. Докато вечерния грим и този за празници и по-тържествени случаи могат да се отличават не само с наситеността на цветовете си, но и с блясъка си.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Преди нанасянето на фон дьо тена

като основа за грима, за хидратиране и освежаване на кожата ви предлагам един малък трик – 10-15-минутно подмладяващо компресче. Единственото, което трябва да направите е да поставите върху клепачите кръгчета прясна тиквичка, краставичка или картофче. Изброените зарзаватчета имат свойството да тонизират, подхранват и опъват кожата.

 

Да не забравяме да отделим минутка и за веждите

Оформените и леко повдигнати контури придават на окото особена дълбочина и чар. Наред с косата, веждите са украшението на лицето ни, което предоставя рамката и подчертава изразителността както на грима, така и на погледа ни.