Зърната на женските гърди имат една основна функция и тя е свързана с кърменето на бебето. Именно този процес, както и влиянието на гравитацията и напредването на възрастта им влияе най-силно. В началото на кърменето бебешката захапка и сученето сериозно травмират зърното на гърдата, като често се случва то да кърви или да е болезнено протрито. От продължителното сукане, както и при използване на помпа за кърма зърната могат да променят формата си - увисват, удължават се. Те ежедневно са подложени и на влиянието на текстила – от сутиен, дрехи, хавлия и др. Кожата в тази зона е особено чувствителна, а рядко за нея се полагат по-специфични грижи.

Масажи
За да облекчите болките по време на кърмене, може да обтривата зърната с малко кърма. Това ще направи кожата мека, а миризмата ще привлича бебето да суче повече и по-добре.

Гърдите и зърната се повлияват много добре от контрастни душове – редувайте топла и студена вода, когато се къпете, като пръскате със слушалката на душа от около 20 см.

По време на душ може да обтривате зърната на гърдите с кубчета лед, направени от отвара от вода и лайка. 


Маски

Подхранваща
Смесете 1 с. л. кокосово масло и 1 жълтък. Разбийте сместа леко с вилица, докато жълтъкът абсорбира маслото. Нанесете върху зърната. Може да повторите и потретите процедурата, когато жълтъкът изсъхне. Постойте така 20 минути и изплакнете с хладка вода.

Стягаща
Разтворете ½ с. л. хума на прах в 1 с. л. розова вода. Разбъркайте внимателно, докато се получи каша. Ако е твърде рядка, добавете още малко хума; ако е гъста – розова вода. Нанесете върху ареолите и останете в покой 20 минути. Сместа постепенно изсъхва и се усеща леко опъване на кожата. Измийте с хладка вода.


Снимка: iStock


Тонизираща

Докато похапвате сладолед вкъщи, може да "нахраните" и зърната на гърдите си. Студеното стяга кожата, а млякото/сметаната в сладоледа я омекотява.