Розоберът в селата и градовете от Розовата долина приключва в края на юни. България е известна по цял свят с розовата вода и розовото масло, които влизат в състава на различни парфюми и козметични продукти. Розовата вода е един от най-качествените и широкоспектърни продукти, които гарантират истинска красота на кожата ни. Тя е истински еликсир за кожата и универсално почистващо средство, защото е подходяща за всеки тип кожа.

Снимка: БГНЕС

Ако искате да си купите и да използвате такава, стойте далеч от магазините на традиционни български сувенири. Продуктите там са впечатляващи с визията и силния си аромат, но са ориентирани предимно, за да задържат интереса на туристите. Потърсете био магазини и дори места, в които продават директните производители на розова вода.  Може да добавите малко количество към водата във ваната си след тежък ден. Ароматът и  етеричните вещества действат успокояващо и премахват умората и депресията.

Розовата вода е страничен продукт при извличането на розово масло от розите. Ако искате да подсилите аромата и въздействието й, добавете в 100 мл розова вода:

5 капки розово масло
шепа листенца от кическа, ароматна роза

Вземете един от цветовете и внимателно откъснете листенцата й. Измийте ги под тънка струя вода. Добре е да изберете рози, които не са пръскани с пестициди. Оставете ги да престоят в розовата вода 3 дни, след което прецедете. Това действие не е задължително, но ще ви е по-лесно да ползвате продукта.