Какви четки за грим да си купим? Влезем ли в магазин за козметика започваме да си задаваме въпроса многократно, а започнем ли да разглеждаме многообразието от видове и марки, съвсем се объркваме. В последствие раздвоени от избора, си купуваме цял комплект четки за грим. Това със сигурност не е най-удачният избор, освен ако не сте решили да ставате професионален гримьор, тъй като половината от разкрасителните инструменти, сме сигурни, няма да използвате и веднъж.

Когато купувате четки за грим, избирайте ги по отделно – всяка със своето предназначение. Преди това преценете каква козметика използвате най-често: червило, фондьотен, пудра, сенки.

Имайте предвид, че четките и апликаторите, които се продават заедно с гримовете не винаги са най-удачният вариант за нанасянето на помадите.

Четки с естествени или синтетични косми да изберем?

Четките с естествен косъм са по-добрият избор, който можете да направите, тъй като те издържат повече в сравнение с тези направени от синтетични материали. От друга страна четките със синтетични косми са малко по-гъвкави и съответно по-подходящи за нанасяне на продукти на водна основа. За направата на четките за грим от естествен косъм се използват различни животински косми – катеричи, конски, козешки и др. Естествената им природа е подходяща за нанасяне на прахообразни разкрасителни продукти, тъй като можете да нанасяте големи количества грим, без той да навлезе дълбоко в самите влакна.

Четка за фондьотен

четка за фондьотен

Ако използвате фондьотен, това означава, че тази четка е една от най-важните, за която трябва да помислите добре преди да купите. Важна е за равномерното нанасяне на продукта и оформянето на равномерен тен на лицето. Тези четки могат да бъдат с различна форма – кръгли, квадратни или със заострен връх. Последната се използва най-често за по-лесно покриване на трудни участъци като извивките на носа, например. Разбира се, ако сте привърженик на гъбичките за нанасяне на грим, можете спокойно да пропуснете тази четка.

Четка за пудра

четка за пудра

Четката за пудра е задължителна, ако сте от дамите, които не излизат от вкъщи без да нанесат цвят и на скулите и носа. Принципът при този вид четки е, колкото по-широки са космите, толкова опасността да останете на петна от пудра е по-малка. Така че бъдете по-смели в избора на размер.

Кабуки четка

кабуки четка

Кабуки е четка с къса плоска или кръгла дръжка. За разлика от останалите четки (при които дръжката е поне няколко пъти по-дълга от космите), обикновено космите й са толкова дълги, колкото и самата дръжка. Заради формата им четките се използват най-често за нанасяне на прахообразен фондьотен, както и на руж.

Четка за червило

четки

Ако сте от дамите, които предпочитат червилото пред гланца, то една хубава чета ще ви спести много усилия по време на гримиране. Естествено, че можете да нанесете червило и без да я използвате, но с нея покритието на устните ви става по-плътно, развномерно и дълготрайно.

Четка ветрило

четка ветрило

За тази четка можем да кажем, че е от жизненоважно значение да я притежавате. Тя върши най-добра работа, когато поставяте сенки на клепача, а под окото падат ситни частички от тях. Прокарвате четката ветрило веднъж и всичко е чисто и блестящо.

Компактна универсална четка

компактна четка

Този вид четки са наистина компактни и са много подходящи, ако ви предстои пътуване – имат си капаче, което предпазва четката по време на транспортирането й, а и освен това няма опасност да изцапате целия несесер с грим.