Ружът е финалният акорд на всеки грим. Затова е важно той да е поставен на правилното място, както и да са избрани подходящите цветове, съобразени със спецификата на лицето и останалия грим.

Първата основна грешка, която допускат повечето жени е, че слагат прекомерно количество от помадата. Това със сигурност загрозява цялостния ефект от грима. Използва се толкова, колкото да подчертае природната красота. И в тази връзка е полезно да споменем, че не е добре да слагате руж на цялото лице.

Целта на ружа е да донесе блясък и да подчертае скулите, да направи бузките атрактивни, привлекателни и румени.

Тъй като се използва за подчертаване червения или розов оттенък на кожата е добре да се ограничите в нанасянето му на онези части на лицето, които са естествено червени като бузите.

На пазара разкраситния продукт можете да намерите в три форми – течна, кремообразна и под формата на прах. Течният и кремообразният руж се използват след поставянето на основата на лицето (фондьотен) и преди поставяне на пудра, докато прахообразният се поставя на бузите след прилагането на пудра.

Изборът на цвят за ружа също е от съществено значение. Той трябва да е близък до този на кожата на лицето. Светлата кожа се нуждае от лек оттенък, докато тъмната изисква по-дълбоки цветове, които да подчертаят красотата й. Поставяйте винаги на скулите и в никакъв случай около очите.

Ако се съмнявате как точно да нанесете цвят на бузките просто не слагайте прекомерно много. Така ще избегнете фатални грешки, които ще съсипят целия ви грим. В такива случаи е по-добре да сложим по-малко, отколкото повече, но неправилно.