Предстои ви сватба, рожден ден, дипломиране, романтична вечеря... Подготвяте се старателно седмица преди събитието – избелване на зъби, солариум, маникюр, педикюр, епилация. И всичко върви по акациев мед и швейцарско масло, когато в деня преди важното събитие се събуждате с пъпка на лицето. От огледалото ви гледат едни ужасени очи и... Всъщност не виждате нищо друго освен Пъпката! 

Позната ли ви е тази ситуация?

Трескаво започвате да мислите как да се справите с тази неканена гостенка в максимално кратък срок. Ето няколко лека, които наистина действат.


Кубче лед. Вземете едно парче от хладилника и поставете на засегнатото място. Постойте така над мивката в банята, защото от топлината на лицето ледът ще се разтопи и ще капе вода. Повторете процедурата 3-4 пъти през деня. От леда подутината ще спадне, а зачервяването ще намалее. А и признайте си – първото, което сте направил, когато сте видели пъпката, е било да започнете да я стискате. Въпреки здравия разум и всички козметични съвети, които знаете. От стискането мястото допълнително се зачервява, затова използвайте лед.

Паста за зъби. Преди да си легнете, намажете пъпката с паста за зъби и оставете през цялата нощ. Пастата стяга и изсушава кожата. Сутринта изплакнете внимателно. Пастата изсъхва и образува коричка. Не я отлепвайте с ръка, за да не раздразните мястото допълнително. Хладката вода ще свърши добра работа.

Мед. През целия ден може да мажете пъпката с мед. Той омекотява кожата и действа антисептично.

Крем с цинк плюс ампула витамин А. Забъркайте количество от крема с една ампула или капсула витамин. Намазвайте пъпката с дебел слой и повтаряйте всеки път, щом кожата попие крема.
Масло от чаено дърво. Канете няколко капки на мястото. Маслото изсушава кожата и свива порите.

Лимон. Мажете мястото периодично със сок от прясно изцеден лимон. Сокът действа също като силициловата киселина – свива и изсушава. 

Аспирин. Едно хапче аспирин се счуква на прах и се разтваря с малко вода, за да стане рядка каша. Мястото се маже 2-3 път през деня. 

Мазане с разтвор от равни части ябълков оцет и вода или нискоалкохолна ракия също може да помогне.