В тази вълшебна смес има само 3 съставки, но заедно, те постигат такъв баланс, че са повече от благотворни с действието си, при това върху различни проблеми.

Смесете в чаена чаша една доза кафе (останало във филтъра на кафе машината) или около 2 с. л. свежо смляно с 1 ч. л. ехтин и 2 ч. л. мед. Разбъркайте добре. Ето какви приложения има тази уханна смес.

Пилинг на цялото тяло
Нанасяйте с ръка малки количества от сместа по цялото си тяло. Разтривайте с кръгови движения. Не натискайте много, защото фините частици на кафето имат добър пилинг ефект. Изплакнете обилно. Кожата по тялото е почистена, същевременно подхранена от меда и омекотена от зехтина.

Снимка: iStock


Маска за лице
Със същата техника може да нанесете сместа и върху лицето, като останете с нея 15 минути за максимално действие. Не се движете много, защото с времето кафето изсъхва и започва да се рони. След като изплакнете, няма нужда да нанасяте крем. Зехтинът оставя тънък филтър по кожата. А тя самата остава хидратирана и защитена.

Маска за коса
Ако косата ви е дълга, направете две дози. На скалпа нанесете с кръгови движения, за да го почистите. Кафето действа тонизиращо на корените и при редовна употреба спира косопада.

Антицелулитен масаж
Разтривайте с тази смес бедрата и дупето си срещу целулит. Грапавостта на кафето и мекотата на меда действат чудесно на кожата. Раздвижват мастните депа и правят кожата по-гладка.

Отпушване на канала
С тази смес може да отпушите и канала в банята. Само не забравяйте да полеете със силна струя гореща вода, за да може кафето да се разтвори.

Ароматизатор
От сместа може да си направите малки топчета, които да оставите в плоска чиния на холната маса. Приятният аромат на кафе и мед ще ароматизира стаята. Кафето улавя всички неприятни миризми и ги неутрализира.