Красивите ръце на жената са нейната визитна картичка, която представя какви грижи полага тя за себе си, какво е нейното работно ежедневие, какви са любимите й цветове, ухания т.н. Не сте и подозирали, че една ръка може да носи тази информация, нали? Но нежната, мека и подхранена кожа, ноктите със силен и здрав вид, добре оформеният маникюр и деликатният цвят на лака са все знаци, които могат да разкрият неща за жената, които тя пропуска да каже.  Как да запазим ноктите си в добро състояние - 16 ценни съвета. 

Носете пила за нокти навсякъде със себе си

Ако работата ви е свързана с повече физически движения и предмети, съвсем нормално е ноктите ви да са подложени на износване - да чупите ъглите и върховете им, да ги жулите. Затова е полезно винаги да имате пила под ръка, за заглаждане на счупеното и полиране на повърхността. 

Поддържайте ръцете си чисти

За здравината на ноктите е важно те и кожата около тях да са без мръсотия. Ако имате останали следи от стар лак, може да ги премахнете с четка за зъби, като леко изтъркате и кожата около нокътната плочка. Така ще ексфолирате мъртвата кожа. 

Ноктите трябва да си сухи

Влагата по тях е добра среда за развитие на бактерии. Честият или продължителен контакт с вода може да увреди ноктите.

Пазете ноктите си

Човешките нокти са деликатни и чупливи. Пазете ги и ги почиствайте не твърде грубо. 

Винаги нанасяйте основа 

Дори да лакирате ноктите си вкъщи, не пропускайте стъпката, в която нанасяте основа. Така не само ще предпазите ноктите си от оцветяване, но и нанесеният лак ще бъде по-наситен. 

Пазете ръце си

Всеки път, когато използвате препарати, химикали, или работите с торове в градината, използвайте ръкавици, за да предпазите ръцете си. Пазете ги и от студ. Зимата слагайте меки и топли ръкавици, за да не позволявате ниските температури да влияят негативно на повърхността на кожата. 

Давайте на ноктите си почивка 

Ако постоянно ходите с лак, може сериозно да увредите нокътната плочка. Периодично оставяйте ноктите без лак, за да могат да си починат от агресивното влияние. С течение на времето те могат да се изсушат, да променят цвета си, да станат по-слаби и чупливи.

Хидратация

Както не заспивате, без да нанесете нощен крем на лицето си, не лягайте и без хидратиращ и подхранващ крем върху ръцете. Използвате комбинация от различни масла - бадемово, авокадо, жожоба.  В крайни случаи може да използвате дори балсам за устни. 

Подкъсявайте ноктите периодично

Редовното подкъсяване на ноктите е толкова важно, колкото и това на косата. Правете го на всеки две седмици. 

Помислете с какво точно се храните

Ноктите са изградени от кератин и това с какво се храните може сериозно да повлияе на този основен елемент. Пийте витамини и добавки - рибено масло, добавете в хранителния си режим храни, богати на протеини - боб, риба и ядки. 

Попитайте вашия лекар 

Ако имате сериозни проблеми с чупливи нокти или такива с петна, цепещи се и на слоеве, консултирайте се с вашия лекар. Може проблемът да е само в нокътя, но е добре да се проследи състоянието и на целия организъм.

Почиствайте инструментите си за маникюр

Дезинфекцирайте вашите инструменти за маникюр преди всяка употреба. Това е толкова важно, колкото и редовното почистване на четките за грим, гребените, смяната на спалното бельо и хавлиите в банята. Измийте инструментите със сапун и вода и след това избършете със спирт. 

Четете етикетите

Не купувайте лакове и гланцове, които съдържат токсични химикали.  

Винаги слагайте топ лак

Полагайки топ лак, ще защитите основния лак и ще придадете допълнителен блясък. Може да слагате топ лак допълнително на всеки 3 дни, след като сте се лакирали. 

Чупят се дългите нокти

Дългите нокти може и да са красиви, но при тях има по-голяма вероятност от счупване. Подкъсете ги и заоблете ъглите. Така ноктите са по-здрави и не се цепят.

Не режете кожичките, а ги избутвайте

Кутикулата има много важна цел - да запечатва областта в основата на нокътя. Когато я отрежете, защитата намалява. Възможно е през изрязаното да проникнат бактерии и да започне инфекция.