Гримираме се, за да бъдем по-красиви, да прикрием дребни недостатъци, да подчертаем чара си. Но допуснем ли грешки, ефектът може да е обратен и вместо със свежа, младежка визия да се сдобием с уморен и състарен външен вид. С какво да внимаваме?

1. С времето устни губят от своя обем и сочност. Тъмните цветове ги правят да изглеждат оптически по-малки. Лавандуловото и розовото, от друга страна, създават илюзията за пълнота. Ако поставите гланц върху устните, ще ги закръглите допълнително. С някои марки продукти може да създадете и допълнителен 3D ефект. Ако все пак държите да използвате по-тъмен нюанс червило, изберете такова с ефирна, богата формула. Нанесете го не директно от флакона, а използвайки пръстите си и леко потупване.

2. Ако използвате фондьотен, който е твърде светъл или твърде тъмен за вашата кожа, не само ще изглеждате неестествено, но няма да постигнете и ефекта на млада и сияеща кожа. За да сте сигурни, че сте избрали правилния цвят, когато тествате в магазина, леко потупайте с малко продукт върху лицето си. Това е правилното място за тест, а не ръката. Дланите, пръстите и китките имат различен нюанс от този на лицето.

3. С течение на времето веждите оредяват. Да, точно така, както косата започва да пада с възрастта, падат и косъмчетата от веждите. За да попълните местата, използвайте молив за вежди или сенки. Бонус трик – ако имате стърчащи косъмчета, може да ги пригладите с балсам за устни!

4. Ако при оформяне на веждите си, ги скубете и отгоре, това ще направи погледа ви сърдит и ще ви състари. Може да отскубнете няколко косъмчета, които излизат извън основната линия, но по правило форма на веждите се придава с коригиране от долната страна.

5. Ако поставяте руж само на най-изпъкналата част на скулите, и то под формата на кръг, ще изглеждате с доста ретро визия. За да сияе лицето ви по младежки, освен на това място, започнете от мястото под окото и изтеглете с четката нагоре. С правилен контуринг може да направите лицето си оптически по-слабо.

Снимка: iStock

6. Поставяйки молив или очна линия в долната част на клепача, очите ви ще изглеждат по-малки. Подчертавайки горния клепач, ще ги отворите. Тъмните цветове и острите изтеглени линии правят очите да изглеждат стари и изморени, а клепачите – тежки и прихлупващи. Вместо класическото черно, може да използвате графит или кафяво.

7. Ако поставяте твърде дебел слой фондьотен или коректор, той ще се утаи в бръчки и гънките по лицето ви и ще привличане вниманието към тях. Използвайте леки фондьотени, тоналните кремове, ББ кремове, които се сливат лесно с кожата. Кремообразните са за предпочитане пред тези, които са на прах.

8. Тъмните или кафяви ружове състаряват. Ярките цветове ще придадат на бузите ви плътност, а така и цялото ви лице ще засияе. Използвайте такива, които са флуиди. Те допълнително придават на кожата много сочен вид.

9. Прикрийте тъмните кръгове под очите – те са най-„разговорливите” издайници на възрастта и неспокойните нощи. Зелените основи прикриват зачервяванията и тъмните кръгове, но не придават свеж вид. Изберете цвят праскова, светложълт или лилав.

Снимка: iStock



10. Когато прикривате блясъка от мазна кожа с пудра, всъщност заличавате и младежкия й вид. Заменете праха с кърпички за туширане на омазняването. Ако съвсем не може да се откажете от този начин на освежаване, само леко потупвайте участъка между веждите, носа и брадичката – това са местата с най-много отделяне на себум.