В ежедневието допускаме грешки в грижата за коса, които лесно можем да избегнем стига да ги разпознаем. Следват пет съвета, които ще разчупят рутината в името на красотата.

Това, което не трябва да правим, за да имаме по-красива коса е:

#Да не връзваме често косата си
Опъването и дълготрайното стягане на косата може да увреди косъма в дълбочина – особено зоната около лицето.

#Да не мием косата си с твърде топла вода
Разбира се, че не трябва да си взимате студен душ, въпреки че миенето на косата със студена вода е полезно от време на време, но... все пак, колкото и топлата вода да допринася за изчистването на косъма, внимавайте тя да не бъде твърде топла, за да не изгори косата след едно известно време.

#Да не търкаме косата си с хавлиена кърпа
Дори най-малкото разтъркване на хавлията върху мокра или влажна коса може да предизвика нараняване на структурата на косъма. Напълно същият ефект има и сресването на влажна коса. Препоръчително е да използвате памучно парче плат или стара тениска, която да увиете като тюрбан.

#Да не прекаляваме с коафирането на косата с маша
Редовното използване на електрически уреди за оформяне на коса може да доведе до изсушаване и начупване на косата. С времето кутикулата (горният слой на косъма) изгаря и следователно косата започва да цъфти.

#Да не държим шампоана твърде дълго на косата
Когато сутрин закъсняваме, не се замисляме колко много бърза да си вземем душ и да тръгнем за работа. Нанасяме шампоана директно върху корените и търкаме енергично забравяйки, че това може да увреди косъма.

NB.: Когато миете косата си, старайте се да не нанасяте шампоана директно на корените. Започнете от краищата, така че да се образува пяна и след това разтъркайте скалпа.