#Сладката епилация на древните
Шугърингът, известен още като захарна епилация, е стара форма на обезкосмяване, известна още в Древен Египет, Южна Азия и Средния Изток. Макар и известен от векове, този метод започна отново да набира все по-голяма популярност сред козметичните салони по света и техните клиенти. Като техника наподобява тази на кола маската, но е нейна по-добра алтерантива, уверяват специалистите дерматолози.

След Египет тази техника на епилиране придобила популярност в страна, в която по същото време било прието хората да са напълно обезкосмени – Персия.

Именно от тук произлиза и второто название на процедурата – "персийска епилация". Освен това, и до днес захарната епилация е част от традициите – момичето, на което предстои да се омъжи, задължително трябва да премине през тази процедура преди сватбата.

#Защо шугърингът е по-добрата алтернатива?
Предимствата на шугъринга са много:
- Приготвя се бързо, лесно, само с няколко продукта от кухненското шкафче (захар, лимон и вода);
- Самата процедура не пари, нито пък е болезнена, както тази при восъчната кола маска;
- Рисковете от възпаления, раздразнения по кожата и алергични реакции, типични за другите видове епилации, при шугаринга са нищожни;
- Експерти твърдят, че шугърингът осигурява по-дълготраен ефект дори от този на кола маската с восък. Според тях кожата след шугъринг остава гладка и мека повече от 5 до 7 седмици след прилагането на процедурата 9 повече отколкото при восъчната кола маска;
- Сместа, използвана в шугъринга, е изключително и само от естествени съставки. Тук няма восък. Знаем, че някои восъци, използвани в направата на кола маска, съдържат съставки, които могат да предизвикат кожни обриви. Шугърингът се приготвя от лимонов сок, захар и вода. Всяка от съставките е от изключителна полза за кожата. Захарта е известна със своите антибактериално въздействие, а лимонът – със своите антиоксидантни, почистващи и стягащи свойсва;
- Освен това премахването на космите със захарна смес се смята за по-малко болезнено, отколкото това става с восък.

#Как да си направим шугъринг у дома?
10 с. л. захар се смесват с 1 с. л. вода и ½ лимон (или лайм). Получената смес се поставя за кратко върху котлона на умерена температура (която не трябва да се променя), докато заври. През цялото време се разбърква. След това се оставя още 10 минути да ври и едва тогава се сваля от огъня. За да разберете, че сместа е готова, вземете внимателно с пръст малка част от нея и се опитайте да направите топка. Ако сместа не се разтече и топката се получи, значи сте действали правилно.

#Как се нанася шугърингът?
Топчицата от получения гъст сироп се нанася внимателно с ръка върху определена площ от кожата. Разстила се обратно на посоката на косъмчетата, след което се дърпа рязко по линията на растежа. За да ви е по-лесно, може да използвате платнени лентички. Ако по време на процедурата сместа изстине, загрейте я леко на тих огън и продължете. След като приключите, отмийте остатъците от карамеления сироп с топла вода. Накрая нанесете успокояващ лосион и резултатът ще бъде повече от перфектен – нежна, гладка и кадифено мека кожа.