Любимите ни beauty магазини предлагат богат асортимент от деодоранти и ролони. Те обаче съдържат концентрирани количества вредни химикали, като парабени, формалдехид, триклозан, алуминий (съставка в антиперспирантите, която блокира порите и се бори с влагата). Според не малко специалисти всички те могат да нанесат необратими последици върху кожата и здравето. Вдишването на големи дози химикали от аерозолен дезодорант, освен кожни реакции и алергии, може да предизвика и проблеми със сърцето, появата на астма и дихателни затруднения.

За да избегнете подобни здравословни проблеми, съществуват алтернативи решения, които можем да направим вкъщи. Следват лесни рецепти за перфектен резултат.

#Сода за хляб и царевично нишесте

Използването на сода за хляб като дезодорант е лесно и ефективно средство в борбата с телесната миризма, което ще ви спаси от нуждата да прибягвате към каквито и да било химикали, съдържащи се в търговските дезодоранти.

За целта смесете 1/8 ч.л. сода за хляб с малко вода (не я разтваряйте) и я разтъркайте добре по ръцете и подмишниците. За да предотвратите изпотяването, може също така да си приготвите микс от сода за хляб и царевично нишесте. Достатъчно е да смесите ¼ ч.л. сода за хляб с 1 ½ ч.л. царевично нишесте на прах, и с получената смес да разтъркате под мишниците.

Содата създава алкална среда, унищожавайки бактериите, които причиняват миризмата на пот. Нишестето бързо абсорбира влагата и прави кожата суха, без да запушва порите й.

#Лимонов сок

Лимонената киселина в лимоновия сок убива бактериите, причиняващи лошата миризма под мишниците. За целта ви е необходимо само 1 малко резенче лимон, с което да разтъркате добре предварително измитите си мишници.

Не прибягвайте обаче към този метод на деодориране, ако в същия ден сте използвали бръснарското ножче. Ще щипе!

#Салицилов спирт

Добавянето на салицилов спирт към наскоро изчерпаната бутилка-дезодорант, е евтин и лесен начи, който убива бактериите, причиняващи лошата миризма на тялото. Достатъчно е да налеете в спрей-бутилка малко количество салицилов спирт, смесен с няколко капки от любимото ви етерично масло, и да напръскате подмишниците с него. Масло от портокал или чаено дърво ще ви свърши чудесна работа. Предупреждение: Възможна е поява на локално дразнене на кожата. Ако забележите такова, следващата точка е добро решение.

#Домашен деодорант с витамин Е и кокосово масло

Необходими са ви:
маслото от 2 капсули витамин Е от по 250 мг
2 с.л. кокосово масло
3 с.л. масло от ший (по желание)
3 с.л. сода за хляб
2 с.л. царевично нишесте
етерично масло 

Разтопете содата за хляб и нишестето, и разбъркайте. След това добавете и маслата. Изсипете сместа в бурканче. Поставете съда в хладилник, за да се втвърди. Тази рецепта ще ви стигне да напълните ¼ литър буркан. Съхранявайте дезодоранта в малък, херметически съд и го нанасяйте с пръсти под формата на крем.