Спанак, коприва, пресен лук и репички. Не, това не е рецепта за салата, а продукти от хладилника – рожби на пролетта, с които може да си сътворите у дома същински еликсира на младостта. Поднасяме на вниманието ви четири лесни за приготвяне домашни маски за лице, всяка от които включва по един от гореизброените, известни с витаминозните си качеста, дарове на природата.

Подхранваща и освежаваща маска за лице със спанак

2-3 с. л. ситно нарязани спаначени листа
1 ч.ч. малко прясно мляко (за суха кожа)
или 1 ч.ч. вода (за мазна кожа)
1 ч.л. пчелен мед

Сварете спаначените листа в малко прясно мляко (вода) за около 5 минути. След това прецедете и добавете лъжичка мед. Разбъркайте добре. В резултат трябва да се получи консистенция, която наподобява каша. Нанесете я върху лицето, докато е още топла и оставете да подейства 15 минути. След това отстранете маската с тампон, предварително натопен в отцеденото мляко. Изплакнете лицето си с хладка вода.

Живителната сила на спанака в съчетание с магията, наречена мед! Една вълшебна комбинация между две здравословни бомби. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Маска за лице с коприва срещу акне и възпалена кожа

3 с.л. преси стъбла и листа от коприва
1 ч.ч. вода

Запарете за 1 час нарязани пресни стъбла и листа от коприва в чаша кипяща вода. След като прецедите, нанесете запарената билка върху лицето си, като наблегнете на областите на възпаление или акне. Останете с маската 15 - 20 минути, след което отстранете листата и изплакнете лицето си с прецедената течност.
Копривата е известна с антибактериалните си свойства. Поради високото си съдържание на силиций и органични киселини, копривата изчиства порите и предотвратява появата на черни точки. Тази маска не само ще предотврати предотвратяват образуването на акне, но и ще допринесе за заздравяването на малки рани и обриви.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Маска с пресен лук срещу бръчки

ситно настърган пресен лук
1 с.л. сметана
1 жълтък

Смесете настъргания лук със сметаната и предварително разбития жълтък. След като разбъркате добре, нанесете маската на лицето си и оставете да подейства 10-15 минути. След това почистете с настойка от лайка.
(При мазна кожа вместо жълтък се слага белтък.)

Своето място в козметиката лукът е заслужил най-вече заради съдържанието си на цинк – козметичната индустрия използва този минерал заради благотворното му подмладяващо действие. Козметичните домашни маски, включващи в състава си лук, оказват върху кожата изключително изглаждащ и омекотяващ ефект. Лукът e известен с благотворното си въздействие и върху косата, придавайки й здравина и блясък.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Подхранваща и леко избелваща маска с репички

4-5 репички
2 с.л. настъргана краставица
1 с.л. заквасена сметана

Настърганите репички разбъркайте с настърганите краставици. Към сместа добавете и 1 с.л. заквасена сметана. Разбъркайте добре и наложете върху лицето обилен слой за 15 минути. След това изплакнете с леко топла вода.

Репичките със своите безценни хранителни качества са перфектна добавка към състава на всяка една пролетна домашна маска.

Снимка: nasa.gov