Аспиринът, както сигурно знаете, съдържа салицилова киселина, която при правилно приемане спомага кожата да бъде здрава и блестяща. Салициловата киселина тушира възпалението, успокоява и отстранява червенината по кожата.

Ето защо маските за лице с аспирин са ефективни и действат изключително добре върху проблемна кожа. Маската работи в дълбочина, като почиства порите и действа като пилинг, отстранявайки мъртвите клетки. Освен това аспириновата маска има уникалното свойство да увлажнява кожата и следователно да я поддържа в оптимално здраве и свежест.

Рецепта за аспиринова маски

• Аспирин на таблетки (3-4)
• ½ ч. л. вода (за мазна кожа) или ½ ч. л. масло от жожоба (за суха кожа)
• Мед (1 с. л.)

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Маската

1.Смесете добре меда и маслото от жожоба (или водата) на водна баня. Този метод е за предпочитане, защото така двете съставки най-добре проникват една в друга.
2. Стрийте таблетките на прах и го сипете към сместа на водна баня.
3. Смесете добре, докато се получи гладка консистенция.
4. Измийте лицето и шията с вода. Преди маската е добре да си напарвите парна баня за отпушване на порите.
5. С помощта на плоска четка нанесете от аспириновата маска, като може да сложите по-дебел слой върху проблемните участъци – с акне и възпаления.
6. Оставете маската до пълно засъхване на лицето около 15-20 минути.
7. Измийте маската с топла вода.

Тази маска може да се прави веднъж седмично. Като допълнение може да се добави кисело мляко и няколко капки концентрат от алое вера.

Противопоказания

• Ако имате алергия към аспирина.
• При бременни или кърмещи жени.
• Ако по кожата на лицето ви има порезни или открити рани; също ако кожата ви е изгоряла на слънцето или скоро сте епилирали някои участъци.