В грижата за лицето всяка дама трябва да обръща подобаващо внимание на порите. Как да почистваме мъртвите клетки и защо е важно регулярно да се грижим за кожата на лицето - ето няколко стъпки за по-чисти пори и блестящ, сияен вид.

Кои са най-големите врагове на разширените пори?
- Мръсотията
- Мазната кожа
- Бактериите
- Слънцето

Измивайте с продукти, съдържащи салицилова киселина
Използвайте почистваща козметика за лице, която съдържа между 0.5 и 2% салицилова киселина. Оставете продукта за около минутка да подейства на лицето и изплакнете с хладка вода. Салициловата киселина действа антибактериално и противогъбично, като подпомага намаляването на омазняването, което често е причина за запушване на порите.

Ексфолирайте с четка
Важна стъпка към свиване на порите е редовното им почистване от мъртвите клетки. Веднъж в седмицата, след като сте си взели душ е добре да почиствате лицето с електрическа четка (може и обикновена), която ще отвори порите. Най-важните места, на които трябва да обърнете внимание са зоните около брадичката и носа.

Дългосрочна инвестиция – нощна грижа
Грижата за кожата не свършва, когато си легнем. Това е време, което можем да използваме в наша полза. След като измиете лицето си с продукт, съдържащ салицилова киселина, добре е да поставите нощен крем, който съдържа ретинол – той заглажда бръчките, свива порите и намалява пигментните петна чрез способността си да увеличава еластичността на кожата.

Правете си домашни маски за мазна кожа
Продуктите, които може да намерите в кухненския шкаф, и които ще повлияят благотворно върху разширени пори са ябълките, бирената мая, белтъкът от яйце, медът, лимонът, доматите, краставиците и всички онези, които успешно се борят и с мазната кожа.

Предпазвайте лицето с по-висок SPF
Кожата на лицето е много чувствителна към излагането на слънце – по-чувствителна от останалите зони. Когато си купувате слънцезащитен продукт за тялото, задължително купете и отделен за лицето, който е с поне 10 единици по-висок защитен фактор от продукта за тяло.