Чесънът е прочут с антисептичното СИ и противовъзпалително действие. Наред с удивителните целебни качества върху организма, този природен антибиотик, благодарение на богатото СИ съдържание от витамини и минерали, оказва изключително благотворно и подмладяващо въздействие и върху кожата. Селенът например, който присъства в чесъна в значителни количества, предотвратява инфекции и помага за намаляване на възпалителните процеси. Подобрява притока на кръв и дарява кожата с естествен младежки блясък. Този химичен елемент е ценна съставка на различни лекарствени препарати. Селенът е и безценен съюзник в борбата срещу пърхота, косопада и екземите. Той е един от най-мощните антиоксиданти в света и враг на рака.

Ето няколко приложения на чесъна с доказано добър лечебен ефект върху кожата:

При акне

Благодарение на алицина и неговите противогъбични свойства, чесънът е прекрасно средство, което ни помага да се отървем от упоритите пъпки.

•Склидка пресен чесън се поставя върху проблемната зона и с леки кръгови движения се обтрива. След 5 минути се изплаква със студена вода. В рамките на деня, зачервяването и подуването ще намалеят.

•Друга проста техника срещу акнето е чесън, смесен със сок от 2-3 чушки и равно количество бял оцет. Течността се прилага върху засегнатата област. Белият оцет помага за поддържане нивото на рН на кожата, а чесънът се бори с инфекцията.

•За да се отървете от акне и пъпки, направите СИ чеснова паста, като в 250 мл вода добавите 4-5 скилидки обелен пресен чесън. Сварете чесъна за 30-35 минути и се уверете, като се уверите, че целият е потопена във вода. Оставете го да се охлади. С кухненско чукче направите паста и обилно я нанесете върху цялото СИ лице.

Срещу черни точки (комедони)

Едни от най-често срещаните кожни проблеми са черни точки. От тях особено страда мазната кожа.

Към 2-3 смачкани скилидки чесън се добавя 1 с. л. овесени ядки, 1-2 капки масло от чаено дърво и 1/2 ч. л. лимонов сок. Тези съставки се смесват с мед, докато се образува гъста паста. Нанася се на тънък слой върху чиста кожа. След 2-3 минути се изплаква с топла вода. Прилагайте тази нежна ексфолираща маска поне 3 пъти в седмицата, и ще се уверите в нейния благодатен ефект.

Срещу разширени пори и увиснала кожа

Силните антиоксиданти, намиращи се в чесъна помагат за намаляване на свободните радикали. Той също така съдържа сяра, която помага на организма да произвежда колаген – врагът на бръчките. Достатъчно е да смачкате няколко скилидки чесън и да добавите сока от тях в редовните СИ маски – гаранция за предотвратяване на преждевременното стареене.

•Разширените пори са често срещан проблем при стареещата кожа. За да свиете порите направите паста, като смесите 1/2 домат и 3-4 скилидки чесън. Нанесете на тънък слой върху лицето. След 20 минути измийте лицето СИ първо с хладка вода, а после – и със студена. Като антисептик, чесънът има свойството да свива порите и да стяга кожата.

•Консумирането на няколко скилидки чесън всеки ден също е чудесен начин да предпазите кожата СИ от вредното въздействие на свободните радикали.

Срещу стрии

•За да направите ефективна маска, направете компрес от каша, направена от счукани скилидки чесън, леко затоплени в горещо масло.

•Самата консумация на чесън в храната, благодарение на алицина и сярата също спомага за поддържане на стегната и еластична кожа, като не позволява образуването на стрии.