Няколко маски, с които ще преборите косопада. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

За да е силна и здрава, косата се нуждае от постоянен приток на кръв в кожния скалп. Сезонният косопад, който се появява през пролетта и есента е нещо естествено, но можем да намалим и него, и перманентното окапване на косата с помощта на природата.

Подхранваща маска срещу косопад с хума
Разбъркайте 3-4 лъжици хума с топла вода на гладка каша и я оставете няколко минути да набъбне. Размажете я на дебел пласт по косата и кожата на главата. Стойте така 10-15 минути и измийте косата, както обикновено. Тази маска е подходяща за всеки тип коса. Регулира производството на мазнина и лекува еднакво добре сухите и мазните коси. Едновременно с това порите поемат важни минерали и други хранителни вещества.

Няколко маски, с които ще преборите косопада. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos
Лечебна маска срещу косопад с бира и яйце
Смесете 20 мл бира и 1-2 жълтъка и намажете косата. За дълга коса използвайте 2 жълтъка. При нужда може да добавите още бира. Рецептата дава нови сили на изтощената, падаща коса.

Подсилваща маска срещу косопад с лайка и мед
Сварете чай от лайка и го оставете да се охлади. Разбъркайте с 1 с.л. мед, докато се разтвори напълно. Прибавете 20 мл бадемово масло и отново разбъркайте. Веднага нанесете маската върху главата. Оставете я да действа колкото се може по-дълго. След това изплакнете обилно с топла вода.

Възстановяваща маска срещу косопад с авокадо и яйце
Разбийте 1 авокадо с миксер и прибавете 1 жълтък. Разбъркайте добре и нанесете на косата. Маската възстановява уморената и изтощена коса.

Лечебна маска срещу косопад с лук, коняк и мед

Няколко маски, с които ще преборите косопада. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos
Смесете 1 с.л. сок от червен лук с 1 с.л. коняк и 1 ч.л. мед. Намажете косата със сместа, като масажирате добре корените. След 4-5 часа измийте главата.

Заздравяваща маска срещу косопад с ябълков оцет
Затоплете ябълков оцет на водна баня. Втрийте в корените на косата. Завийте главата с найлон и отгоре с кърпа. След 1 час изплакнете обилно с вода.

Лечебна маска срещу косопад с рициново масло, коняк и яйце
Разбийте 30 г рициново масло с 30 г коняк и 1 прясно яйце. Намажете корените на косата. Завийте с найлон и топла кърпа. След 2 часа измийте косата.