.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Билкови вани при преуморени крака

Антония Михайлова | преди 5 години
Билкови вани при преуморени крака
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Контрастните редувания на топла със студена вода оказват изключително благотворен и лечебен ефект

Преумората и натоварването на организма често пъти водят до нарушаване на кръвообръщението на краката. Резултатът е – подути, възпалени и уморени ходила. Ето някои основни неща и хитринки, които е хубаво да знаем и прилагаме при възникването на подобен проблем:

• Стимулиращото кръвообръщението въздействие на баните с редуване на гореща и студена вода е общоизвестно. За тази цел е достатъчносамо да напълните с вода два съда – единия с гореща (40 градуса), а другия – със студена (20 градуса). Поставете ги така, че в седнало положение да можете лесно и удобно да потапяте краката си до глезените ту в единия, ту в другия съд. Сменяйте на всеки 15-20 секунди. Най-напред потопете ходилата в горещата вода, а след това за същото време – в студената. Повторете това 10 пъти, като завършите процедурата със студената вода.

За укрепване на краката е препоръчително да ускорите лечебния процес, като добавите в банята някои билки, известни с възстановяващото си и лековито въздействие:

• За общо стимулиране на кръвообръщението може да смесите 2 супени лъжици морска сол с борови иглички или да потопите ходилата си във вода с разтворена в нея до 4 таблетки водороден пероксид.

• При възпаления, навяхване, мазоли, ранички изключително благотворно влияние оказват лайката, полските цветя, боровите иглички, лененото семе, копривата.

• При подути или преуморени крака, ще почувствате наистина вълшебен, успокояващ и облекчаващ ефект, като изсипете в топла вода 50 г липов цвят и 1 с.л. морска сол, маточина или няколко стръкчета от розмарин.

• Лекота и комфорт ще усетите и ако, след тежкия и натоварен ден, вдигнете краката за известно време на високо.

• След баните всеки път правете масажи. Те трябва да са винаги в посока към тялото – отдолу нагоре. Умелото им прилагане не само стимулира кръвообръщението, но и възпрепятства отслабването на мускулите. Масажът оказва много ценна помощ и при борбата с деформациите. Тук обаче решението трябва да бъде взето от педикюриста или масажиста, които преди съответната манипулация ще прегледат внимателно краката.

И едно важно уточнение!

Редно е да знаете, че при разширени вени или при тромбози (малки, подобни на зрънца съсиреци кръв с тъмночервен цвят) масажът трябва да се избягва, както и при крака, подути поради натрупване на вода. И в трите последни случая могат да се нанесат непоправими вреди. Освен това имайте предвид, че подуванията, които не се дължат на преумора, говорят за заболяване на сърцето и бъбреците. Най-добрата и компетентна намеса в случая е единствено тази на лекаря. Ако подуванията се явяват в предната част на крака, те са предизвикани най-често от изменения на свода. Тук, обаче, вярна диагноза може и трябва да бъде поставена само от специалист.


 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?