Лечебните бани с билки са едни от най-любимите и предпочитани средства за отмора, тонизиране, лечение и дори разхубавяване, прилагани още в най-далечни времена. Колкото древно е тяхното приложение, толкова и съставът им е разнообразен. Терапевтичното и успокояващо въздействие на екстрактите от билки и дървета се дължи предимно на съдържащите се в тях етерични масла.

При все, че нашите дрогерии и аптеки продават прекрасни смеси, можем да си ги приготвим и сами. Набавяме си едно уханно букетче билки от полски цветя, коприва, лайка, водна перуника и т.н., потапяме го във вода и изчакваме, докато заври. Това, което е необходимо да съобразим е съотношението, което трябва да се движи между ½ и 1 кг на 3 до 4 л вода.

И сега, да се запознаем с въздействието на някои небезизвестни билки, намерили широко приложение в козметично-терапевтичната практика:

Баните с розмарин имат изключително освежаващ и тонизиращ ефект. Тяхното изключително успокояващо свойство влияе както на психиката, така и на тялото след физическо пренатоварване.

• Чрез своите ароматни съставки лайката и водната перуника стимулират лигавиците на дихателните органи. Баните само с водна перуника имат ободряващ ефект. Лайката, употребена в чист вид или в смес с полски цветя, действа успокояващо и противоспазматично.

• Ако страдате от безсъние, опитайте бани с липов цвят. Липата успокоява нервната система, има противовъзпалително и дезинфекционно действие.

 

Таниновите бани с отвара от дъбови кори или разтвор от 200 до 300 г танин имат специално приложение – само по лекарско предписание – при ревматизъм и различни кожни неразположения.

• Ако искате само да се освежите и да ухаете приятно, пригответе си следната ароматна смес от билки: мента, арника и маточина за ободряване, розмарин, мащерка, хвойна и портокалови цветове – за аромат.


Важно: Преди да опитате, консултирайте се с вашия лекар, дерматолог или аптекар.