Всички знаем, че балсамите за устни са чудесни за студените дни и неблагоприятните климатични условия, и освен това придават блясък и мекота. Според  американски експерти, цитирани от БГНЕС някои от балсамите причиняват химическа зависимост, която въздейства и на мозъка.

В експеримента участвали 156 жени на възраст 23-45 години. 69%, които редовно използват балсам за устни, започват да чувстват физически и дори психически дискомфорт, ако спрат да го ползват.

Това може да доведе до сериозни проблеми на кожата в областта на устните, обясниха дерматолозите. В такива козметични продукти обикновено се добавя екстракт от мента, който премахва прекомерната сухота на нежната кожа в тази област.

Дали това е така или не, не знаем, тъй като изследването е направено в Калифорния и може да не се отнася до балсамите, които можем да намерим на нашия пазар.

При всички случаи обаче е възможно да има резон в подобно твърдение, тъй като нерядко се случва жени (а и е много вероятно и ние самите да сме от тях), постоянно да се мажат с балсами. Особено през зимата.

Доколко обаче това е чак пък толкова вреден навик?