Блондинките – по-силни
Според канадския антрополог Питър Фрост русите жени са били предпочитани от мъжете още през каменната ера. Причината - при трудните условия за живот, ниските температури и липсата на храна мъжете се решавали да имат и да се грижат само за една жена. Избирали русокоса, защото по това време русите коси били рядкост. А още от този период мъжете предпочитали да бъдат с красива и по-различна жена.

Дали един човек ще бъде рус определя гена MC1R. Освен светла коса блондинките са и с по-светла кожа от брюнетките. Преди около 70 000 години, когато хората се придвижват от Африка към Европа, светлата кожа се оказва добра предпоставка за оцеляване при по-слабото слънце. Хората със светла кожа и коса могат да произвеждат витамин D и при наличие на по-малко слънчева светлина. За разлика от тъмнокосите, те се адаптират успешно към новия климат.

Блондинките ще изчезнат след 200 години? Лъжа!

Според проучване на Световната здравна организация последната истинска блондинка най-вероятно ще се роди във Финландия през 2202 година.

Всъщност Световната здравна организация никога не е правила такова изследване. Говорителката на организацията – Ребека Хардинг, споделила пред немско списание, че няма представа откъде идва тази информация и че членовете на организацията се занимават с далеч по-важни изследвания. Как да не заподозрем тук подлата намеса на някоя брюнетка или червенокоска?!

Парадоксално е, но някои вестници още през 1890 са публикували статии, че блондинките ще изчезнат. Е, както всички се убеждаваме, разхождайки се по улиците, гледайки телевизия и т.н., не са били прави.

Вицовете за блондинки

След вицовете за мутри и полицаи, тези за блондинки може би са едни от най-разпространените. Това, разбира се, в никакъв случай не означава, че са от най-смешните. Въпреки че не можем да отречем някои са очевидни попадения:

- Пич, какъв бензин имаш? - пита блондинка бензинджията.
- 95 - отговаря той.
- А, стига, бе! Нещо по-прясно няма ли - 2010 или 2011?

Изследователките д-р Лимор Шифман и колежката й Дафна Лемиш от Еврейския университет в Ерусалим твърдят, че мъжете измислят вицовете за блондинки,  защото тайно се страхуват от сексуалната им мощ. За тях забавните случки със светлокосите дами са като балсам за душата – начин да се съпоставят с някой друг, който е по-слаб, по-глупав и по-неадекватен от тях самите.

Според преподавателя по психология от Университета на Нантер Тиери Мейер тайната на привлекателността на русите жени е в това, че мъжете оглупяват, когато се изправят лице в лице с тях.

Те са блондинки

Гръцката богинята Афродита е най-древната блондинка. Нейните златисти къдрици са й подарък от самия Зевс. За нея Омир пише следните редове:

"Каза. Засмя се бащата на хората и боговете,
мигом повика при себе си златна Киприда и рече:
"Дъще, военните грижи не са отредени за тебе!
Ти се отдавай усърдно на брачни дела и любовни.”



В гръцката митология дъщерята на Зевс и Леда, по-известна като Хубавата Елена, е наричана – златокъдра (Аполодор, Епитом III). Троянската войната започва след като троянецът Парис отвлича Хубавата Елена от спартанския цар Менелай. Ето на какво е способен един русокос тайфун!

През декември 1953 година Мерилин Монро се появява на корицата на първото издание на Playboy Magazine. Заради своята руса коса, секси визия и вълнуващ глас тя е обявена за най-известната блондинка на всички времена.



Други известни блондинки - Грейс Кели, Клаудия Шифър, Парис Хилтън, Бритни Спиърс, Джесика Алба, Кристина Апългейт, Кристина Агилера, Мадона, Джесика Симпсън, Кайли Миноуг, Гуен Стефани, Памела Андерсън, Анна Курникова, в България – Мария Игнатова, Наталия Симеонова, Росица Кирилова, Елена Йончева, Ива Дойчинова, моя милост и др.