Спете по гръб

Спането на една страна води до образуването на бръчки по бузите и брадичката. Ето защо, за да възпрепятствате и ограничите тяхната поява, опитайте се да привикнете да спите по гръб.

Яжте по-често сьомга

Сьомгата (заедно с други студеноводни риби) е чудесен източник на протеини, един от градивните елементи на кожата. Сьомгата е и страхотен източник на омега-3 мастни киселини. Експерти твърдят, че за плътността, еластичността и младежкия вид на кожата главна роля играе подхранващото въздействие именно на омега-3 мастните киселини.

Консумирайте продукти, богати на алфа-хидрокси киселини

Знаете ли, че в плодовете се крият едни от най-мощните чудодейни съставки, които се борят с процесите на стареене. Това са алфа-хидрокси киселините. Откъде можем още да си ги набавим ли? От киселото мляко, разбира се. Тези природни киселини действат обновяващо както на повърхностния клетъчен слой, така и в дълбочина, намаляват появата на пори и възпрепятстват образуването на повърхностни бръчици, особено на тези около очите. Някои от киселините имат и функцията да участват активно в производството на колаген. Тези вещества обаче имат един недостатък – правят кожата чувствителна към слънчевата светлина. Затова, когато консумирате много плодове или използвате козметични продукти с наличието в тях на алфа-хидрокси киселини, обезателно нанасяйте преди излизане слънцезащитен крем.

Не прекалявайте с миенето на лицето си

Чешмяната вода отнема от естествената влага, предпазваща кожата от образуването на бръчки. И това е най-малкото. Хлорът, който присъства в немалки количества в чешмяната вода, има свойството да се свързва с други съединения и да образува т.нар. трихалометани (вторични продукти от хлорирането). Те, на свой ред, задействат образуването на свободни радикали в тялото, които причиняват увреждане на клетките и са високо канцерогенни. Затова, вместо да подлагате лицето си на подобен стрес, използвайте качествено тоалетно мляко или гел за почистване с нежна формула, съобразени с типа на кожата ви.

Използвайте кремове със съдържание на витамин C

Според последни проучвания козметичните продукти с витамин C съдействат активно за повишаване производството на колаген, предпазват кожата от вредните въздействия на UVA- и UVB-лъчите, помагат за намаляване на тъмните петна, на неравномерния тен на кожата и на зачервяванията. За да стимулира действително производството на колаген обаче, концентрацията на витамин С в козметичния продукт не трябва да е по-малка от 2%. Най-ефективно е въздействието на крем, чиято концентрация на витамина С в него възлиза на 5%. Ще откриете витамина в козметичния продукт под названието аскорбинова киселина. Тъй като има много продукти, които могат да ни подведат с този надпис, а всъщност да съдържат съвсем минимално количество, ще познаем по-високата концентрация по сравнително по-бързата промяна на цвета на крема от бял към жълто-кафеникав. Известно е, че витамин С бързо се разрушава под въздействието на кислородната среда.

Третирайте кожата си със соя

Соята може да подобри външния вид на кожата ви и дори да я защити. Проучвания установяват, че соята, прилагана върху кожата директно или като добавка към други съставки, въздейства изключително прочистващо, подхранващо и възстановяващо. Подобрява структурата на кожата, прави я еластична, мека и гладка. Дори лекува сериозни увреждания, предизвикани от слънчево изгаряне.

Вместо кафе – какао

Консумацията на какао подмладява кожата. Ново проучване установява, че високите нива на съдържащите се в него антиоксиданти (епикатехин и катехин) активно защитават кожата от слънчеви увреждания, помагат в подобряването на притока на кръв към клетките, повишават хидратацията и в резултат на това правят кожата по-красива, гладка и нежна.

И накрая да си припомним няколко златни правила

Ако наистина искате да запазите кожата си млада и бляскава, не забравяйте винаги да се придържате и спазвате следните златни правила:

• Избягвайте слънцето

•Носете слънцезащитни продукти

• Носете слънцезащитно облекло

• Не пушете

• Използвайте качествени хидратанти за кожата

• Пийте достатъчно количество вода