Няма жена, която да не обича да отделя от времето си, за да обърне малко повече внимание на косата си. Готова е на всякакви експерименти косата й да е в пъти по-хубава от сегашното й състояние. Нанасяме всякакви помади, експериментираме с разнообразни продукти от аптеката, втриваме в косата какви ли не билкови отвари и продукти от кухненското шкафче. И всичко това в името на красивата, здрава и блестяща коса. Ние пък ще ви помогнем в избора, като ви подскажем кои са най-добрите природни средства за подсилване на растежа й:

1. Сок от лук

Лукът не само придава характерната пикантна жилка на храната, не само оказва благотворно въздействие върху целия организъм, но е и чудесно средство за подсилване растежа на косата. Причината се крие в сярата. Химично вещество, което участва в синтеза на най-срещаните протеини в тялото – колаген и кератин и аминокиселините цистеин, хомоцистеин, таурин и метионин. Богатият на сяра колаген задържа влагата в клетките, а съдържанието й в кератина придава по-голяма устойчивост и гъвкавост. Целият този процес се отразява изключително благотворно върху косата и по-точно върху стимулирането на нейния растеж.

Какво трябва да направите:
Настържете 2 до 4 малки глави лук и ако не разполагате със сокоизстисквачка, ги обвийте с марля. С изстискания сок масажирайте скалпа. Покрийте косата си с найлонова шапчица и оставете лучения сок да престои най-малко 15 минути и не повече от 60. Измийте хубаво косата си с мек шампоан. Лукът не само подсилва растежа, но и придава на косата изключителен блясък.

2. Сок от картофи

Картофите са богат източник на витамините A, B и C. Когато в организма ни липсват тази витамини, косата става суха и чуплива. Така че, ако искате да имате красива и здрава коса, следете винаги в менюто ви да влизат храни, богати на тези витамини. Не по-малка е ползата за косата от третирането й със сок от картофи. Достатъчно е да настържете 3-4 картофа и да изстискате сока от тях. Масажирайте в продължение на не по-малко от 15 минути. Изплакнете с вода.

3. Яйце

Яйцата са богат източник на протеини, така необходими за здравината и блясъка на косата. Нужно е само да втриете с интензивен масаж в косата си 1 или 2 сурови яйца. Оставете да престои 1 час, като покриете косата си предпочитане покрита с шапка за душ. След това измийте с мек шампоан

4. Ябълков оцет

Ябълковият оцет има много ползи за вашата коса. Той стимулира космените фоликули и подпомага по-бързия растеж на косъма. Наред с това помага поддържането на рН баланса на косата. Достатъчно е да изплаквате косата си всеки път след измиването й с шампоан. Няколко капки етерично масло от лавандула в ябълковия оцет ще дарят на косата ви нежно благоухание.

5. Сминдух

Това невероятно растение се слави като едно от най-добрите природни средства за стимулиране растежа на косата. Необходими са ви 2-3 супени лъжици семена от сминдух и литър вода. Накиснете семената във водата в продължение на 24 часа. Прецедете и използвайте водата за изплакване на косата. След 3 часа измийте косата си с хладка вода. Повтаряйте процедурата един път на ден в продължение на 1 месец и ще уверите в удивителното въздействие на сминдуха върху здравината и обема на косата ви.

6. Аюрведа билка - амла

Индийското цариградско грозде (Amla) е известно с изключително високото си съдържание на витамин C и антиоксиданти. Третирането на косата с тази билка подпомага производството на колаген, а също и отблъсква свободните радикали. Стимулира растежа на косата и дори поддържа пигментацията й. Придава здравина и блясък. Достатъчно е само да смесите 2 чаени лъжички прах от Amla и сок от зелен лимон и да втриете добре. Изплакнете с леко хладка вода.
 

7 домашни маски срещу косопад >>