Косопадът е проблем, който се появява по няколко причини: мазен скалп, хормонален дисбаланс, пърхот, прекалено хлорирана или солена вода, често третиране с боя, преса или маша, могат да превърнат здравата коса в изтощена бъркотия. Опасен за поява на подобни проблеми е и периодът след раждане.

Косопадът може да бъде знак за здравословни проблеми – например нарушена функция на щитовидната жлеза или бъбреците.

В края на лятото и началото на есента обаче, това е естествен процес на смяна на косата, който също толкова лесно понякога може да ни развали настроението. Затова вижте няколко бързи и простички домашни рецепти, които могат да ви помогнат за решението на този проблем.

Зехтин или кокосово масло
Вземете естествена растителна мазнина - кокосовата или маслинената например. Стоплете я и втрийте течността с ръце в скалпа си. Масажирайте нежно, сложете си шапка за баня и стойте така един час. После измийте добре с шампоан.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Сок от лук и чесън
Лукът и чесънът са богати източници на сяра. Джинджифилът също ще свърши работа. Изцедете сок от тези съставки и преспете с него върху косата си за една нощ. На сутринта измийте старателно.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Лимон
Тъй като той е най-богатият на витамин C плод, разполовете го и натрийте върху скалпа. Витаминът ще стимулира растежа на косата.

Къна
Къната играе важна роля за заздравяването на косъма. Ако смесите синапено масло с къна, резултатът ще бъде още по-добър. Трябват ви 250 мл синапено масло и 50-60 грама изсушени листа от къна. Сварете двете едновременно. Листата ще изгорят, но ще филтрират маслото.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Кактус
Кактусовото масло съдържа някои силно мастни киселини, които стимулират растежа на косата. Когато защитните слоеве на скалпа са нарушени, косата става суха и чуплива. Ако не вземете мерки, структурата на косъма може също да се разруши. За щастие кактусовото масло ще ви помогне да избегнете тази опасност.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Яйце
Яйцата са изключително полезни за израстването на повече коса. Те съдържат много протеини и минерали: йод, фосфор, желязо, цинк и сяра, които помагат за допълнителния растеж на коса.
За по-добър резултат смесете яйцето със зехтин!

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos