Имате тънка, суха и изтощена коса с накъсани връхчета. Лесно се слепва и още на втория ден след измиване губи обема си? Или имате косопад, който постоянно ви тревожи? А от този упорит пърхот ви е дошло до гуша? За всичко това имаме лек. И той се крие в съставките на тъмния ром. Спиртната течност е богата на танини (дъбилни вещества), които имат свойството да стимулират растежа на косъма, да заздравяват космената луковица и да придават блясък на косата. Тъмният ром регулира количеството на себума, затова при суха коса сложете по-малко, при мазна – повече.

Да пристъпим и към рецептите за домашни маски за коса с главна роля тъмен ром. Лечебният курс включва 10-15 минути и се провежда 1-2 пъти седмично:

Вариант #1
Втрийте 2 ч.л. затоплен тъмен ром, като масажирате нежно в продължение на 2 минути. След 30 минути измийте с топла вода и изплакнете с билкова отвара от 2 с.л. коприва, разтворена в 1 л вряла вода за 10 минути. Преди нанасяне отварата се охлажда и изцежда.

Вариант #2
Разтопете на водна баня 3 с.л. мед и добавете 1 с.л. леко затоплен тъмен ром. Втрийте, след 30 минути измийте с шампоан и изплакнете с билковаотвара от 200 г корени от репей, заляти с 2 л вряла вода и сварени за 15 минути на тих огън.

Вариант #3
1 разбит жълтък добавете към 1 ч.л. леко затоплен тъмен ром , безцветна къна и зехтин. Разбитият жълтък може да смесите и със затоплени на водна баня мед и 1 с.л. тъмен ром.

Вариант #4
Смесете 1 с.л. зехтин със затоплени на водна баня 2 с.л. кафе еспресо и 5 с.л. тъмен ром.

Вариант #5
1 с.л. горчица на прах се смесва в 50 мл топла вода и 1 с.л. тъмен ром.