Няма нищо по-досадно от това да чакаш да ти изсъхне лакът, а през това време да бдиш над него по-внимателно и зорко от войник на граница. Няма нищо по-досадно и след като поне час си се пазила, внезапно и безкомпромисно да те засърби онова местенце зад ухото, което почесваш на цената на поне два вече развалени маникюра. А всъщност има няколко лесни начина лакът да изсъхне по-бързо и маникюрът да остане перфектен.

Замразяване
От студа лакът се втвърдява. Затова налейте в подходящ съд вода и добавете кубчета лед – колкото се може повече. Така температурата на водата ще бъде наистина ниска. Задръжте ръката си във водата поне за минута. Лакът ще се втвърди по цялата си повърхност. Същият принцип действа и с обратен знак. Когато искате по-бързо и лесно да свалите лака си, накиснете ръцете за кратко в гореща вода.

Тънки слоеве лак
Вместо да нанасяте един или два слоя плътен лак, нанесете тънки слоеве, та било то и повече от 3 на брой, докато достигнете нужната наситеност на цвета. Задължително изчакайте да изсъхне предишния слой, преди да нанесете следващ. Може да ви се стори, че това ви отнеме прекалено дълго време, но всъщност не е така. Нанасяйки лака на тънки слоеве, той ще изсъхне много по-бързо и ще си спестите повече време.



Спрей/капки за изсушаване
Спрейовете и капките за бързо изсушаване на лака можете да закупите от аптеките, по-големите козметични магазини, както и от компании, които предлагат продуктите си чрез каталози. След като се лакирате, напръскайте със спрея, оставете за няколко минутки и изплакнете. Повечето спрейове и капки са обогатени с растителни масла, които подхранват кожата на ръцете. Така с едно напръскване печелите два пъти – бързо изсъхващ лак и подхранени ръце.

Бързосъхнещ топ лак

Използването на бързосъхнещ топ лак е доста умно решение. Единственият проблем е, че при нанасянето му, може да се получат вълнички или малки мехурчета върху основния лак. Ето защо трябва да бъдете много прецизни.


Изсушител
В салоните за красота използват специални машинки изсушители, предимно с UV лъчи. Подобни устройства обаче можете да закупите и да ползвате вкъщи. Те са малки, компактни, работят на батерии или на ток и обикновено се предлагат в бонбонени розови и лилави цветове. Важното при използването на тези изсушители е силата и температурата на въздушната струя. По-добрият вариант е да използвате студена, вместо топла струя.