оцетЯбълков оцет
Преди да измиете косата си с шампоан, изплакнете я с оцет. Оставете я така за 1-2 минути. След това измийте както обикновено. Ако имате по-чувствителен скалп, разредете оцета с вода в съотношение 1:1. Правете тази процедура всеки път, когато миете косата си.

маслоМасло от чаено дърво
Сипете 1 с.л. етерично масло в 1 ч.ч. вода и разклатете, за да се смеси добре. След като измиете косата си, втрийте в корените на косата с леки масажни движения. Оставете да подейства няколко минути, след това изплакнете. Приготвяйте си свеж разтвор само за едно нанасяне. Ако искате да имате готов лосион винаги, когато намерите свободно време за процедурата, пригответе го с дестилирана вода.

розмаринОтвара от розмарин
Накиснете 3 стръка пресен розмарин в чаена чаша вода за едно денонощие. Използвайте отварата по същия начин като тази с маслото от чаено дърво. Същата отвара може да направите и с мента или лавандула. Тези билки имат способността да потъмняват косата, затова използвайте този начин за премахване на пърхот само ако косата ви е естествено тъмна.

аспиринАспирин
Стрийте на прах 3 хапчета аспирин. Разтворете ги в 200 мл гореща вода и оставете да изстине. Сипете в бутилка с пулверизатор. Напръскайте скалпа, оставете няколко минути да подейства, след това измийте с шампоан и вода. Преди използване, разклащайте бутилката.

Ако тези или други варианти за справяне с пърхота ви помогнат да се отървете от него, не забравяйте:

  • да поддържате добра хигиена на гребените и четките, с които се решите
  • да ги измиете със сапун и гореща вода или да ги накиснете в оцет, за да не започнат проблемите ви отново
  • да избягвате използването на лак и пяна за коса

*Ако имате наранявания по кожата на скалпа или сте чувствителни към определени билки, масла и лекарства, не използвайте посочените методи.