Бременността е период, съпътстван от множество промени в целия организъм на жената. В това число е и косата. Грижите за нея обаче предизвикват ред опасения и колебания у бъдещите майки, както и въпроси, свързани с въздействието и евентуалната вреда, която боите за коса и химичните препарати могат да окажат върху развитието на бебето им.

Грижи за бебето преди да се роди >>

Ето някои от най-задаваните от бременни жени въпроси и техните отговори, които биха били от полза за всяка бъдеща мама:

Какви промени настъпват в косата по време на бременността?

Косата обикновено расте в три фази:

1.Фаза на активен растеж
2.Междинна фаза
3.Фаза на покой

Във всяка една от тях губим средно около 100 косъма на ден. По време на бременността обаче, поради настъпилите хормонални промени, този баланс се нарушава, което води до неминуеми промени в растежа, формата и цялостната структура на косъма. Или казано по друг начин – косата засилва растежа си, като в същото време става по-еластична и здрава. Ето защо по време на бременност косата изглежда по-обемна, дълга и гъста от обикновеното.

Учени установяват , че диаметърът на косъма значително се увеличава по време на бременността. В някои случаи косата на жената става по- къдрава или обратно – по-права от обикновено.

Пълноценно хранене за бъдещи мами >>

Трябва ли да се избягват боите за коса и други химични препарати?

Ако до този момент сте използвали бои, подлагали сте се на различни химични манипулации, бременността е периодът, в който трябва да дадете почивка на косата си. Някои лекари препоръчват абсолютното им спиранe, докато други не са съвсем категорични. Повечето лекари обаче са единодушни, че третиране на косата с каквито и да било продукти не бива да се предприема само през първия триместър.

Разликата в мненията се дължи на твърде малкия брой проучвания върху ефектите на багрилата и други химикали върху косата при бременни жени. Никой от специалистите обаче не отрича вероятността от проникване на токсините през кожата на главата, което, от своя страна, определено може да окаже негативно влияние върху развитието на плода.

Кратки указания за бъдещите мами >>

Какви грижи трябва да полагаме за косата си по време на бременността?

Ако все пак държите на цвета на косата си, но се боите от евентуално негативно въздействие на химикалите върху вашето бебе, алтернатива има – и тя е естествен оцветител. Най-добрият в случая избор е къната. Домашни маски, приготвени изцяло от натурални продукти, също са чудесен начин да се погрижим за косата си през този деликатен период.

Ако до този момент сте използвали продукти за коса с лечебно въздействие, като шампоани против пърхот например, е хубаво да се консултирате с личния си лекар, тъй като има продукти с медицинско предназначение, които не е редно да се използват по време на бременност. Препоръчителни са шампоани и балсами с ниско или нулево съдържание на аромати.

Домашен био шампоан за здрава и витална коса >> 

Помощ, следродилен косопад! Какво да правя?

Много майки, особен в първите 3 до 6 месеца изпадат в паника заради обилното окапване на косата. Всъщност това е абсолютно нормален процес, водещ до нормализиране на естественото състояние и растеж на косъма след месеците на бременността.

4 доказани средства срещу косопада >>