От листенце мента може да си приготвите не само прекрасна освежаваща напитка, но и ефективна подмладяваща маска за лице. Подбрахме за вас 4 козметични рецепти, които лесно и бързо да си сътворите у дома:

1. Успокояващ лосион за всеки тип кожа

2 с.л. сухи листа мента се поливат с 250 мл кипяща вода. След около 1 час течността се прецежда. Нанася се с напоен в нея памучен тампон на чисто лице. Ментовият тоник е и прекрасно средство за изплакване на лицето след всяка маска. Друг вариант е да го замразите във формички за лед. Нежното масажиране на лицето и деколтето с кубче лед ще освежи и тонизира кожата до блясък. Тази настойка има успокояващ и изглаждащ ефект, премахва пъпките и успокоява възпалените участъци по кожата.

2. Тонизиращ спрей

1 с.л. листа от мента и няколко капки розово масло се заливат с 500 мл кипяща вода. След 1 час отварата се прецежда и излива във флакон с пулверизатор. Пръска се по няколко пъти на ден върху лицето и деколтето. Спреят освежава и тонизира кожата на лицето. Подходящ е за всеки тип кожа.

3. Ментова настойка за мазна кожа

1 с.л. листа от мента се сваряват в 1 л вода. След като заври, се оставя да престои 1-2 часа. Прецежда се и се добавят 2-3 капки масло от чаено дърво. Парче марля се напоява в затоплената отвара, прецежда се леко и се поставя върху лицето и шията за 20 минути. Компресът успокоява чувствителната и възпалена кожа. 

4. Ментова маска с овесени ядки за суха кожа

4 с.л. овесени ядки се заливат с 60 мл кипяща вода. След като набъбнат, се добавят 2-3 ч.л. свежи листа мента. Нанася се върху лицето и след 30 минути се изплаква. Маската има хидратиращ, подхранващ и изглаждащ фините бръчици ефект.