Безспорен факт е, че редовната консумация на мляко оказва удивително въздействие върху здравето на човек. В състава на белия еликсир влизат всички необходими за пълноценното функциониране на човешкия организъм хранителни вещества. Той е богат източник на калций и витамин D, участваши в изграждането на костната система; на магнезий, натрий, калий и витамините от групата В, благоприятстващи нормалното функциониране на кръвоносно-съдовата система; на витамините С и Е, поддържащи оптималното ниво на имунната защита; на фосфор и на витамин А, необходими за доброто състояние на умствената дейност и зрение. Цялото това многообразие от ценни вещества, превръща млякото и в съвършено козметично средство и балсам за кожата на лицето и цялото тяло.

И, естествено, ви представяме 4 козметични рецепти с главно участие в тях на Негово Величество Млякото, подходящи за всеки тип кожа:

Почистваща пилинг маска с кисело мляко и захар

Размесете 2 с.л. кисело мляко с 1 с.л. кафява захар. Капнете малко зехтин и разбъркайте добре. Нанесете с пръсти върху кожата и масажирайте в продължение на 1-2 минути. Изплакнете първо с топла, а след това със студена вода.

 

Мляко и мед в козметиката на египтянките >>

 

Хидратираща маска с мляко и мед

Смесете 2 с.л. кисело мляко с 1 с.л. мед. Добавете към сместа 1 разбит белтък. Разбъркайте и нанесете сместа върху лицето и шията. След 2- минути изплакнете. В съчетание с меда киселото мляко не само освежава кожата, но я хидратира в дълбочина.

 

Домашна маска за лице с мляко и яйца >>

 

Подхранваща маска с мляко и банан

Намачкайте в купа 1 зрял банан. Добавете към него 1 чаша прясно или кисело мляко и разбъркайте добре в продължение на няколко минути до получаването на еднородна смес. Нанесете млечната кашица върху лицето и шията си. След 20 минути изплакнете с топла вода и попийте внимателно със салфетка или мека хавлиена кърпа.

 

Млякото – отлична козметика през зимата >>
 

Млечна маска за укрепване на ноктите

Напълнете купа с прясно мляко и потопете в нея връхчетата на пръстите си в продължение на няколко минути. След това изплакнете. Сами ще се уверите във фантастичното въздействие на млякото върху ноктите ви. То ще не само ще им придаде удивителен гланцов ефект, но и ще ги направи по-здрави и гладки.

 

Домашни рецепти за здрави нокти >>