Красивият женски нокът разкрива много за своята притежателка. Най-вече, че тя е поддържана и съвременна жена, която уважава себе си. Грижата за ноктите включва не само лакирането, но и подготовката на нокътната плочка, или т.нар. кутикула.

В по-голямата си част нокътят е обграден от кожа, която изпълнява основно защитни функции - предпазва от инфекции и микроорганизми. Кожата, която е около него и надраства върху повърхността му се нарича кутикула. Това е мъртва кожа, която често придава неестетичен вид на ноктите ни. Затова трябва да бъде избутва често, но внимателно.

Накисване
Най-лесният начин да избутате мъртвата кожа е когато тя е омекотена. Ако имате специално легенче за маникюр, можете да използвате него, а ако ли не – то тогава вземете обикновена купичка от кухненския шкаф и я напълнете с топла вода, в която сте разтворили малко течен сапун. Накиснете ръцете за около 10-15 минути. За допълнително омекотяване може да нанесете по една капка рициново масло върху всеки нокът.

Бонус трик с ексфолиране
Това е малък трик, който може да прилагате всеки път, докато се къпете. Когато вече кожата ви е омекнала и сте престояли поне 5-7 минути под душа, вземете влажна хавлиена кърпа и натъркайте нокътната плочка с нея. Върху хавлията добавете малко душ гел. Ще се учудите колко лесно можете да подравните повърхността на нокътя, без излишни усилия – не само ще почистите кутикулата, но и ще избутате кожичките. Естествено, при проявено постоянство от ваша страна, постигнатите резултати ще бъдат все по-задоволителни.

Избутване на кожичките
Както разбрахте вече, т.нар. кутикула има защитна функция. Точно това е и причината повечето маникюристи да не препоръчват изрязването й, а само нежното й избутване назад. След като сте омекотили кожичките е време да ги избутате. Това може да стане чрез специална дървена пръчица за маникюр (обикновено предвидена за еднократна употреба) или със специален метален инструмент от набора за миникюр. Много съвременни маникюристи не използват вода, за да омекотят кутикулата. Вместо това се възползват от чудодейните способности на съвременната козметика за нокти – гел за омекотяване на кожичките. Знайте обаче, че водата е натурална и може да сте сигурни, че няма да ви навреди. Докато съдържанието на гела е изцяло на химическа основа.

Подхранване
След манипулацията по избутване и ексфолиране, задължително трябва да подхраните кожата около ноктите. Особено, ако сте ги изрязали, а не избутали. Изберете подходящо масло, което съдържа витамини F, С, А, а също и жожоба, авокадо и протеини. Масажирайте за няколко минути пръстите, след което изплакнете добре ръцете. Готови сте за нанасяне на основа, лак и топ лак!