90% от жените имат целулит, независимо от теглото им. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Целулитът е най-големият враг на всяка жена. "Портокаловата кожа" е грапава и неравномерно покрита с хлътнали и изпъкнали участъци. 90% от жените имат целулит, независимо от теглото им. Как да се борим с целулита?

90% от жените имат целулит, независимо от теглото им. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Този неприятен проблем се развива в резултат на неравномерно отлагане на мазнини, локални нарушения на кръвообращението и лимфообращението, както и отслабване еластичността на кожата.

Целулитът е заболяване предимно на подкожните структури, а неравностите по кожата са само външната му проява. Локалната циркулация е затруднена на много места от тялото, а това забавя работата на венозната и лимфната система, както и обмяната на веществата. Води до задържане на течности и забавено освобождаване от токсините.

90% от жените имат целулит, независимо от теглото им. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Целулитните зони (местата по тялото, най-често засегнати от целулит) са: корем, ханш, бедра, вътрешна страна на колената и други.

Най-ефективните методи за справяне с целулита са физическа активност, правилно хранене, антицелулитни масажи със специална козметика, антицелулитни компреси и обвивания, балнеотерапия, лимфен дренаж, терапия с камъни, липосукция, ултразвукова терапия, мезотерапия, електростимулация и още безброй модерни процедури, които се прилагат в различните козметични салони, спа центрове и клиники за пластична хирургия.

Антицелулитната козметика е добро средство за профилактика срещу целулит, а в съчетание с физическа активност и правилно хранене може да помогне в началните етапи от развитието му. Но когато е нужна вече не профилактика, а лечение на трайно съществуващ проблем, антицелулитната козметика не върши работа. Необходима е помощ от специалист.

Много козметични фирми предлагат антицелулитна козметика, дори цели антицелулитни програми. Която и марка да изберете обаче, трябва да следвате 3 стъпки при прилагането й за постигане на максимален ефект: ексфолиация, нанасяне на самата антицелулитна козметика и поддържане еластичността на кожата с подхранващи и овлажняващи козметични продукти.

Храненето и движението са ключови. Внимавайте с какво се храните и приемайте много вода. Движете се - дори да нямате време, поне се старайте да се качвате по стълбите.

Може и да ви се струва досадно да се мажете и да внимавате какво хапвате - но повярвайте, всичко става навик. А наградата - страхотна кожа! И нито грам целулит!

90% от жените имат целулит, независимо от теглото им. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos