На прага на пролетта на всички ни се иска да бъдем красиви, свежи и в синхрон с възраждащата се природа. Има една билка, която точно по това време може да ни дари с всичко това едновременно – Нейно Превъзходителство Копривата. Младата коприва е същинска съкровищница на витамини, минерали, органични киселини и безброй други вещества с възстановяващи, подхранващи и стимулиращи растежа на косъма качества. Предлагаме ви 3 лесни за приготвяне в домашни условия тинктури, с които мигновено да възвърнете блясъка, здравината и красотата на косата си:

Копривата - Пепеляшка в царството на билките >>

За гъста и сияйна коса без пърхот

Копривата е чудесен помощник в борбата с косопада. Тя сгъстява косата, придава й обем, виталност и нежен блясък. Кипнете шепа листа в 1 л вода и добавете към нея 1-2 с.л. ябълков оцет. С прецедената запарка облейте косата, без да отмивате след това.

За ползите от ябълковия оцет >>

Срещу  мазна коса

Залейте шепа листа с 200 мл етилов спирт (70%), водка или ракия в стъклено бурканче. Оставете да престои 4-5 дни на тъмно, след което втривайте тинктурата в скалпа един път на ден в продължение на 1-2 седмици.

Домашна маска за мазна коса >>

Срещу косопад

Шепа листа залейте с 300 мл винен оцет. Варете сместа не повече от 30 минути, прецедете и облейте косата. При по-упорит косопад вместо листата или към тях добавете шепа корени от коприва.

Аюрведа против косопад >>