Маска за лице от ленено семе за изглаждане на бръчки

Необходими са:
2 ч.л. ленено семе
вода – да покрие семената
1 капка етерично неролиево масло

Оставете в купичка лененото семе и водата, докато семената набъбнат. Добавете етеричното масло. Нанесете с пръсти сместа полицето и шията. След като засъхне , изплакнетес ладка вода. Подсушете с леки потупвания.

Ленените семена и масло са пълни с омта-3 и омега-6 мастни киселини, които имат основна заслуга за свежия вид на кожата и косата, за бдния ум, здравото сърце и силнатаимунна система. Лигнаните в семената и маслото имат антиканцерогеннои свойства, а калцият и магнезията поддържат здрава костната система.

Почистваща маска с овесени ядки при запушени пори

Необходими са:
3 с.л. сушен магданоз, маточина или семе от копър
160 мл гореща вода
1 с.л. смлени овесени ядки
2 капки бадемово масло

Залейте билките с водата и запарвайте 15 минути. Прецедете и холадете. След като изстине , смесете ядките с достатъчно количество  от отварата за почаване на кремообразна каша. Добавете бадемовото масло. Нанасете маската върху лицето и шията и оставете да действа 20 минути. Изплакнете с хладка вода иподсушете с леки потупания.

Овесените ядки са добър източник на въглехидрати – доставчик на енергия за организма – и са богати на фибри. Те поддържат стабилно нивото на кръвната захар, предотвратяватдиабета и понижават холестерола. Мощните антиоксиданти вс състава им – витамин Е, токотриенол, ферулова и кофеинова киселина – атакуват свободните радикалии предпазват от сърдечни и очни болести, затлъстяване и др. Прилаган локално, ядките имат успокояващо и противовъзпалително действие върху кожата.

Лосион с ечемик за по-добро кръвообръщение

Необходими са:
100 г бисерен ечемик
1 л вода
3 с.л сушен розмарин или шепа пресен розмарин

Накиснете ечемика в студена вода за 24 часа. Отцедете и прехвърлете в тенджера заедно с прясната вода. След като заври, покрийте и варете на слаб огън 3 минути. Прецедете и изхвърлете ечемика. Сложете розмарина в същата вода и го запарвайте, докато изстине. Прецедете, налейе в стъклена бутилка и я затворете. Нанасяйте отварата с памучен тампон 2 пъти дневно. Съхранявайте в хладилник до 4 дни.

Ечемикът е най-старата култивирана зърнена култура. Житно растение, благотворно за сърцето, съдържа антиоксидантни, неутрализиращи свободните радикали и признаците на стареене. Особено богат на селен и витамин Е, които притежават антиканцерогенни свойства. Витамин Е играе основна роля за младежкото ни излъчване и здравия вид на косат икожата, а селенът е ефиасен срещу вирусни инфекции и предпазва зрението и сърдечната мускулатура от увреждания.